Válassza az Oldal lehetőséget

Virtuális asszisztens szeretnél lenni? Erre figyelj!

Virtuális asszisztens szeretnél lenni? Erre figyelj!

Napjaink egyik felkapott szakmája lett a virtuális asszisztensi . Ennek egyik oka, hogy online, otthonról, kényelmesen, egyszerre több cégnek feladatokat ellátva lehet dolgozni, s ez a kép sokak számára csábító. Azzal persze a többség csak később szembesül, hogy ez attól még egy , ami nem ezzel az idilli képpel kezdődik, hanem kőkemény munka, hosszú és lemondás, mire elérik ezt a szintet. Mindemellett azt látjuk, hogy komoly félreértések vannak azzal kapcsolatban is, hogy mit is jelent ez a .

A virtuális asszisztensek azok, akik virtuálisan, azaz a távolból segítenek egy-egy cégnek, vállalkozásnak (vagy akár egyszerre többnek is), adminisztrációs asszisztencia szolgáltatásokat látnak el. A közérthetőség kedvéért olyanok, mint a való világban a titkárnők, csak ők virtuálisan és szabadúszóként, egyéni vállalkozóként, több cégnek teszik ezt. Elég kiterjedt feladatkört látnak el, de hogy legyen né kapaszkodó, olyanokat képzeljünk el, mint az ügyfélszolgálati telefonon, e-mailben való ellátása, számlázás, webáruházba termékek feltöltése, adatrögzítés stb.. A virtuális asszisztensek vállalkozástámogatóként, irodamenedzserként is szokták még nevezni magukat.

Akik ebben a szakmában dolgoznak, fontosnak tartják kiemelni, hogy itt lehet szakosodni is, így a virtuális nem minden esetben egyenlő a titkárnővel. S talán épp a szakosodás miatt vannak komoly félreértések abban is, hogy hol a határ egy virtuális asszisztens és egy szakember között. Talán az asszisztens szó a kulcs ebben. Az asszisztens az, aki a szakma valódi hozzáértője mellett dolgozik, kiegészítő, támogató feladatokat lát el mellette. Így ha egy virtuális asszisztens szakosodik is egy-egy területre, az nem lesz egyenlő azzal, hogy annak a szakmának a teljes tudója is egyben.

Például, ha marketingre szakosodik, akkor a feladatai között megtalálható lehet a közösségi oldal létrehozása, de annak tartalmának megtervezése, egyedül szerkesztése nem, – sőt tovább megyek, mert már láttam ilyent is hirdetésben -, egy komplett értékesítési csatorna kiépítése sem. területén vállalhat szövegszerkesztést, diktafonról szöveg begépelését, de szövegírást nem, mert az bizony már egy teljesen külön szakma. Honlapokra szakosodva a webáruházba a termékek, galériába a képek feltöltése igen, de a elkészítése nem.

Ha mégis ilyenekben gondolkozol, mert értesz hozzájuk, ezt tanultad, ilyen területen dolgoztál korábban, akkor érdemes átgondolnod, biztosan virtuális asszisztensnek szeretnéd-e aposztrofálni magad? Ha tényleg értesz hozzá és igazából marketinges, , honlapkészítő vagy, könnyebben megtalálnak a téged és a te szolgáltatásaidat keresők, ha annak is nevezed magad, ami valójában vagy.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló