Válassza az Oldal lehetőséget

Te is szívesen lennél digitális nomád?

Te is szívesen lennél digitális nomád?

Aligha jósolta volna meg bárki is 10-15 évvel ezelőtt, hogy a munkaerőpiac annyira átalakul, hogy egy teljesen új életformát is létrehoz. Pedig az és a távmunkában végezhető feladatok éppen ezt tették, így jó ideje már közkézen forog a digitális nomád kifejezés.

 

Hogy mit is jelent ez a szókapcsolat? Elég összetett jelenséget ír le, de gyakorlatilag olyan dolgozó embereket jelent, akik a világ bármely pontjáról el tudják látni a munkakörüket, mivel nincsenek helyhez kötve. Természetesen ez nem mindenkinek jön össze, hiszen nagyon sok tényezőnek kell egyszerre érvényesülnie ahhoz, hogy mindez ténylegesen megvalósuljon.

 

Szerezz piacképes tudást!

Elsődleges fontosságú, hogy olyan tudás legyen a birtokodban, amivel tudsz távban dolgozni. Mivel valódi munkákról van szó, ezért komoly tudás kell, hogy legyen nálad, illetve az sem árt, ha folyamatosan fejleszted magad a szakterületeden.

Az internetnek hála ma már számos olyan van, amelyet bármikor, bárhonnan tudsz végezni. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg párat közülük, amelyek talán a legnagyobb népszerűségnek örvendenek:

• A marketing szakma termeli ki talán a legtöbb szabadúszót vagy távmunkást. Lehetsz szövegíró, blogger, kezelhetsz közösségi oldalakat, specializálódhatsz fizetett Google vagy hirdetésekre. Sőt, akár válhatsz az e-mail marketing vagy a SEO gurujává is, mindegyikre nagy a kereslet.
• Kiélheted a művészi vénádat, hiszen megannyi grafikusoknak szóló létezik: termékek, csomagolások, magazinok, könyvborítók, print on demand szolgáltatások egyaránt nagyon sok szakembert igényelnek.
• A nyelvtudás is lehet jolly joker, hiszen akár a nyelvtanári pozíció, akár a helpdesk jó lehet, sőt, akár fordítói karrierbe is kezdhetsz.
• IT területen a programozók, a szoftverfejlesztők, az appok készítői egészen biztosan nem maradnak munka nélkül.
• Adminisztrációs területen is nagy a kereslet az adatrögzítőre, adatelemzőre.
• A virtuális asszisztencia elég tág fogalom, de szinte minden belefér, amit egy azért tesz, hogy támogassa a munkáját.
• Indíthatsz webáruházat, ma már akár kisebb anyagi befektetéssel is!

Láthatod hát, elég sok lehetőség vár rád, ha nem szeretnél a továbbiakban nap mint nap bejárni a munkahelyedre vagy ha úgy döntesz, belevágsz a digitális nomád életmódba.

 

Döntsd el, milyen formában szeretnéd csinálni!

Nagyszerű dolog, ha van a tarsolyodban a fentiek közül bármi, hiszen akkor már csak a munkád mikéntjét kell kiválasztani. Eldöntheted, hogy teljesen szabadúszó leszel-e, több ügyfélnek dolgozva vagy esetleg maradsz távmunkában alkalmazotti státuszban. Sőt, akár megalapíthatod a saját vállalkozásodat is. Mindegyik opció lehetővé teszi azt, hogy a világ bármely pontjáról dolgozz.

 

Kalandra fel?

A tudás és a szakma pipa, formába is öntötted már, így csak az maradt hátra, hogy eldöntsd, merre szeretnél utazni. Persze, nem mindenki teheti/teszi meg azt, hogy valóban utazgasson is munkavégzés közben, ahogy azt a digitális nomád életstílus amúgy megkövetelné. Akad, akiket a család vagy a házi kedvenc tart itthon, ám ekkor sincs semmi baj. A digitális nomád, mint létezési forma még akkor is jóleső szabadságot biztosít, ha a jól megszokott otthonod kényelmében maradsz.

Ha viszont elindulsz világot látni, akkor vedd figyelembe az olyan nem mellékes dolgokat, mint az időeltolódás. Ha ugyanis a munkád szerves része, hogy szerint telefonokat bonyolíts le, akkor jó, ha időzónán belül maradsz.

 

Gondoskodj a digitális nomádlét különleges követelményeiről!

Akad még így is pár dolog, amiről gondoskodnod kell, ha zavartalanul szeretnéd végezni a munkádat: a jól működő laptop, a telefon, a kábelek, a töltők, az internet mind-mind alapvető jelentőségű. Ugyanakkor az olyan dolgokról sem feledkezhetsz meg, mint a leveleid és küldeményeid átvétele, meghatalmazás kiadása után.

Nem olyan egyszerű így sem az élet, ezért vannak klassz appok és online közösségek, ahol mindenképpen érdemes olvasgatni, tapasztalatokat és információkat magadba szívni, mielőtt válladra ítod a hátizsákod, benne a karriereddel.

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló