Válassza az Oldal lehetőséget

Home office: A hatékony munkavégzés titkai

Home office: A hatékony munkavégzés titkai

Ha még csak most kezded az otthonról való munkavégzést, nem árt, ha már az elején leszögezel magadnak pár fontos szabályt. Ha pedig már rutinos vagy a -ban, akkor épp te tudod a legjobban, mennyi buktatója lehet. A lista persze nemcsak az alábbi a pár tételből áll, de ha már ezeket beépí a mindennapjaidba, hatalmas lépést teszel a vállalkozásod éért.

Nem kerülgetem a nehéz feladatokat, azokkal kezdem a napot.

Írj feladatlistát, tedd őket fontossági sorrendbe és ezen belül is kezdd azzal, amitől a legjobban feláll a szőr a hátadon. Ha egész nap csak tologatod, nagy eséllyel át fog kerülni más napra, egyre nehezebb lesz és egyre nagyobb kárt fog okozni az el nem végzése.

Fegyelmezettség – Az aznapra kitűzött feladatokat meg kell csinálni.

Ha már van feladatlistád, bontsd napi szintre le őket. Csábító a nap órája, de ha túl sokat írsz fel magadnak egy napra, csak egyre nagyobb lesz a csalódottságod és frusztráltságod, hogy aznap sem értél mindennek a végére. Inkább csak 3-4 dolgot vállalj be egy napra, de azokat fegyelmezetten és következetesen csináld is meg aznap.

Egyszerre egy dologgal foglalkozom.

Az egyik kulcsa a sikeres munkavégzésnek a fókusz. Aminek nekiálltál, azt vidd végig következetesen. Ha túl nagy falat, darabold több kisebb feladatra, de az adott szakaszt mindig csináld végig, ne kapkodj közben bele ezer más dologba. Máskülönben minden sokkal, de sokkal tovább fog tartani és a minősége sem lesz az igazi.

Ha valamire koncentrálok, nem kalandozok el a közösségi médiába vagy az e-mailezést nézegetni.

A fentebb már említett fókusz másik eleme, hogy nemcsak a különböző között nem kapkodunk, hanem amikor valaminek nekiállunk, akkor más dolgok csábításának sem engedünk. Nem nézzük meg közben gyorsan az e-maileket, nem válaszolunk a pittyegő Messenger-üzenetekre. Míg ezt a cikket írom, nekem is jött közben üzenet, de ma már rutinosan irányítom a kezeim, s nem kalandozok el a telefonomért vagy kattintok el egy másik ablakba.

Delegálás.

Nem kell mindent neked megcsinálnod, nem kell mindenhez értened. Ahogy fejlődik a vállalkozásod, úgy tudsz egyre több mindent kiszervezni. Ezeket fokozatosan is bevezetheted. Például kiadhatod egy marketingesnek vagy szövegírónak a közösségi médiába való posztok megírását vagy egy virtuális asszisztensnek a számlák, könyvelési anyagok összekészítését. Ezek még nem hatalmas kiadásokat jelentő összegek, de neked rengeteg órádat szabadíthatja fel.

Sportolás, .

Az élet persze nem csak a vállalkozásból és a munkából áll. Ahhoz, hogy hosszú távon legyen energiád, állóképességed, teherbírásod, elengedhetetlenül fontos, hogy mindennap juss ki a szabad levegőre és lehetőség szerint 2-3 naponta sportolj is valamit.

Nincs több szundi üzemmód. Este már nincs telefonozás az ágyban, csak .

Ha pedig végre az ágyad közelébe érsz, két fontos szabályt vezess be. Az egyik, hogy reggel leszoksz a állandó szundi üzemmódba való kapcsolgatásáról. Legjobb, ha nem is az éjjeli szekrényre teszed a telefont, hanem messzebb, hogy a lekapcsolásához eleve fel kelljen kelned az ágyból. A másik pedig, hogy este már nem telefonozol az ágyban. A kék képernyő eleve nem segít az agy lekapcsolásában, a közösségi üveges tekintettel való görgetéséről már nem is beszélve.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló