Válassza az Oldal lehetőséget

Vállalkozásba kezdés – 5 tipp a gördülékenyebb induláshoz

Vállalkozásba kezdés – 5 tipp a gördülékenyebb induláshoz

Unod már az alkalmazotti létet, de még hiányzik egy utolsó lökés a vállalkozóvá váláshoz? Bizonytalan vagy, hogyan indulj el? Az alábbiakban összegyűjtöttük, mikre érdemes figyelned, hogy sikeres legyen az átállás és a vállalkozásba kezdés!

 

1. Üzleti terv és

Megfogalmazódott benned a világmegváltó ötlet, amivel megreformálhatnád társadalmunkat? Vagy épp az álmodat teljesítenéd be vele? Szuper! Ehhez első lépésként nincs is más dolgod, mint . Következő lépésként pedig célszerű, ha mihamarabb szembesülsz a dolgok realitásával. Mint például:

• Egyedi, de megvalósítható az ötleted? Mi kell hozzá, hogy az legyen?
• Lehet rá potenciális kereslet, pótol valamilyen hiányt? (Ezt online felmérésekkel vagy egy egyszerű, internetes kereséssel könnyen kiderítheted.)
• Mekkora a konkurenciád és kik lesznek a versenytársaid?
• Mitől a tiéd a legjobb ötlet? Mi teszi egyedivé a szolgáltatásodat?
• Kiket szeretnél vele megszólítani, kik lesznek az ügyfeleid? Milyen a nemük, koruk, vásárlási preferenciájuk? Mire vágynak, amikor igénybe veszik a termékedet?
• Egyéni vagy társas vállalkozásban gondolkodsz?
• Milyen csatornákon tartod majd a kapcsolatot az ügyfeleiddel? Ők hogyan érhetnek el téged?

 

2. A kérdése

Vállalkozásba kezdeni azonban az anyagi feszegetését is jelenti. Mennyi pénzt tudsz áldozni az indulásra és ha rosszul mennek a dolgok, meddig tudsz a pénzedből kitartani? Vannak pályázati lehetőségeid vagy egyéb erőforrásaid, amikre támaszkodhatsz? Mennyi a várható bevételed havonta a legrosszabb és a legjobb esetben? Ezeket egyébként nemcsak az induláskor fontos végiggondolnod, hanem később is, ha átalakítanád az üzleti modelled, behoznál egy új, költséges szolgáltatást vagy „csak” kiesnél a munkából hosszabb időre. Hiszen a szükség esetén azonnal elérhető és felhasználható erőforrásod mindig is a saját pénzed marad.

 

3. A legkedvezőbb , jogszabályi keretek

Ha eljutottál idáig, ideje utánanézned annak, milyen keretek között működhetsz majd. Ide tartozik az, hogy a szolgáltatásodhoz milyen tevékenységi körök tartoznak és az, hogy milyen adónemek közül válogathatsz. Egyéni vállalkozóként például lehetsz átalányadózó, fizetheted az általános vállalkozói jövedelemadót, ha pedig lakossági ügyfeleket szólítanál meg, KATA-s is. Ha pedig főállásból indulsz, az ekhó is egy kedvező opció lehet. Mindegyik tevékenységhez és adónemhez más-más jogszabályi keret tartozik, ezekről mindenképp tájékozódj egy adótanácsadótól, egy könyvelőtől, a kamarától vagy az internetről.

 

4. Hol hirdeted majd magad?

Az elinduláshoz sosem árt egy tudatos marketingterv. Hogyan fogod hirdetni magad? A közösségi oldalakon, szakmai csoportokban, hagyományos prospektusokon vagy üzleti, akár online közösségekben? Minél több lábon állsz, annál többen ismernek majd meg – és az indulás előtt jó, ha már előre szerzel néhány érdeklődőt.

 

5. , de mikor?

Lehet kezdeni úgy is vállalkozásba kezdeni, hogy teljesen a nulláról vagy épp egy felmondás után – de ha módod van rá, először mégis inkább biztonságos keretek közül, egy fő mellett indulj el. Hiszen az ad egy belső nyugalmat, ha nem a létbizonytalanságba ugrasz bele az álmaid megvalósításával.

 

Sok sikert az induláshoz!

 

(Holecska Tünde írása)

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló