Válassza az Oldal lehetőséget

Lagom, sisu, hygge, ikigai: Mit tanulhatunk más nemzetektől?

Lagom, sisu, hygge, ikigai: Mit tanulhatunk más nemzetektől?

Ma, amikor a határokat az már végleg lebontotta a nemzetek között, egyre több információ kerül a birtokunkba más országok sajátosságairól, nézeteiről, kulturális szokásairól és életmódjáról. Így igazán már utazni sem kell ahhoz, hogy el tudj merülni a svédek, finnek, dánok vagy a japánok által létrehozott életérzésekben. Persze, a legjobb az, ha oda tudsz utazni és saját ödön tapasztalhatod meg azt, amiben egy-egy nemzet erős vagy valamiért kimagaslik, ám ha az nem megvalósítható, akkor sem kell lemondani ezekről a fantasztikus eszmékről. Most ezek közül az ideák közül nézünk meg egy párat közelebbről is, amelyeket gond nélkül beépíthetsz a saját vagy akár a családod életébe is. Mutatjuk is, mivel tudod magad erősebbé, jobbá, az életedet pedig kiegyensúlyozottabbá tenni!

 

Mit szólnál egy kis lagomhoz? Ne legyen se túl sok, se túl kevés!

 

A svédek sok mindenben elöl járnak, hiszen a többi skandináv államhoz hasonlóan a jóléti társadalom itt is virágzik. Ennek az egyik nagyon fontos alappillére a lagom, vagyis a mértékletesség elve. Amikor mindenből pont annyit veszel, csinálsz, kérsz, amennyi épp elég, se többet, se kevesebbet. Így teremthetsz egyensúlyt munka és magánélet között, így mondhatsz nemet arra, hogy túlköltekezz. Sőt, így mondhatsz igent a tudatos, életmódra, ahol nem zsúfolod tele se a naptáradat, se az otthonodat, pláne nem olyanokkal, amik egyáltalán nem szolgálják a boldogságodat.

 

Sisu, avagy bátraké a szerencse

 

A finnek híresek a kitartásukról, a szívósságukról, gondoljunk csak a szaunázásukra, ahol a forróságból képesek a jéghideg hóba vagy vízbe csobbanni. Utóbbit szívesen megteszik szauna nélkül is, hiszen a télvízi jeges fürdőzés egy közkedvelt kihívásuk, amivel bizonyítani tudják, hogy bennük megvan a !

Persze nem kell, hogy ilyen mutatványokkal állj elő, nyugodtan meghagyhatjuk Schirilla Györgynek a jeges Duna átúszását, azonban a saját életedben bátran vállalhatsz kihívásokat. Sőt, nem csupán erről szól, hanem arról is, hogy a kezdeti kudarcok, sikertelenségek ellenére is képes leszel kitartani, hogy megmutasd, kellően szívós vagy ahhoz, hogy sikerre vidd, amit elterveztél.

 

A hygge életérzés legyen családi program!

 

Ha már elég volt az megteremtéséből és a kihívások kereséséből, dőlj hátra! Teremtsd meg otthonodban a hygge hangulatát és kapcsold ki a külvilágot. Ne gondolj túl sokra, néhány apró lépéssel megteremtheted azt a meghitt, barátságos és meleg hangulatot, ami akár az egész családot feltölti egy-egy húzósabb nap vagy hét után.

Először is kapcsold ki a külvilágot, telefonok, tabletek el, gyertyák, kellemes, lágy be. Mindenki előveszi azt, amivel szeret foglalkozni: a társasjáték, a könyvolvasás, a közös rejtvényfejtés, a kötés-hímzés-horgolás éppúgy hozza a meghittséget, mint egy közösen elköltött egyszerű, mégis nagyszerű .

Persze, nem csupán érheted el a hygge életérzést, hiszen ha egy baráttal beülsz egy kávéra, sörre és egymásra figyeltek, akkor az szintén a bensőségesség érzését teremti meg. Ezek a pillanatok feltöltenek, energiát adnak a rohanó hétköznapokhoz, érdemes hát minél jobban keresni őket.

 

Ikigai: adj értelmet az életednek!

 

Ha a fentiek mentén kezded el élni az életedet, már az sem fog gondot okozni, ami tulajdonképpen nem más, mint az élet értelme. Ha tudjuk, hogy mi az, ami feltölt bennünket, ami örömet okoz és amiért képesek vagyunk nap mint nap felkelni, akkor nagyban megkönnyítjük a saját dolgunkat. Sőt, mélyebben is fogjuk tudni megélni az életünket!

Ehhez persze találkoznia kell annak, amit szeretsz csinálni, amiért meg is fizetnek, amihez értesz és amire a világnak is szüksége van. Ha ez a szerencsés felállás megvan, ott a metszet legközepén találod meg majd az ikigait!

 

Fontos a folyamatos fejlődés!

 

A világ állandóan változik és vele együtt jó, ha mi magunk is alakulunk. Persze, közel sem arra bíztatunk bárkit is, hogy a szélrózsa minden irányába hajladozzon. Sokkal inkább gondoljuk azt, hogy érdemes minél többet utazni, olvasni és tájékozódni és a látottakat, hallottakat és olvasottakat úgy beépíteni az életünkbe, hogy attól erősebbek, jobbak legyünk, tartalmasabb legyen az életünk és egészségesebb kapcsolatokat tudjunk fenntartani.

Az, hogy ezt úgy érjük el, hogy nem csupán a közvetlen környezetünktől, hanem a világ népeitől is tanulunk, csupán szélesíti a látókörünket, tágítja a világunkat.

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló