Válassza az Oldal lehetőséget

Melyik lakberendezési stílust érzed a magadénak?

Melyik lakberendezési stílust érzed a magadénak?

Nem csak akkor aktuális ez a kérdés, amikor új otthonba költözünk, hiszen úgy, ahogy időről-időre változunk mi magunk is, úgy kell magunkhoz és az egyéniségünkhöz igazítani a házunk vagy lakásunk enteriőrjét is. Míg ábban alig volt választék és meg kellett elégedni két- vagy háromféle változattal egy-egy termékcsoportot illetően, mára már komplett iparág épült arra, hogy minél egyedibben, minél stílusosabban rendezd be az otthonod.

Nem csoda hát, hogy kicsit elveszve érzed magad, legyen szó akár egy új berendezéséről, akár a régi otthonod felfrissítéséről, hiszen annyiféle stílus van, hogy ember legyen a talpán, aki utánajárás nélkül megfelelően tud dönteni.

Hogy mi minősül megfelelő döntésnek? Egyértelműen az, hogy nemcsak a helyiségek összképe nyújt kellemes látványt, de a szobák egyedileg is otthonos hangulatot árasztanak. Ehhez azonban nem árt ismerni a legfőbb stílusirányzatokat, így ebben a cikkünkben ezekre térünk ki részletesebben. Nézzük csak sorra a stílusokat!

 

A modern hangulatot szereted?

Egyre több fiatal érzi magáénak a letisztult modern stílusokat, legyen szó akár a loft, akár a minimalista, akár a zen vagy az indusztriális stílusokról. Alapvető jegye a letisztultság, az egyszerűség, amely olyan harmóniát áraszt, hogy azonnal lecsendesedhet az, aki egy ilyen otthonba tér haza. Itt nincs zsúfoltság, nincsenek felesleges holmik.

Fontosnak látjuk eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint csak hideg színekkel dolgozhatunk az ilyen otthonokban, hiszen a lágy, színek éppúgy megállják a helyüket.

 

Vágysz egy kis skandináv életérzésre?

Közel áll a szívedhez a természet? Szívesen látnád otthonod központi elemeként a fát, a maga díszítetlen ében? Szereted, ha a téged körülvevő tárgyak ergonomikusak és praktikusak? Ha pedig még ráadásul a natúr színvilág is megdobogtatja a szíved, akkor ideje becsempészni a skandináv stílust az otthonod falai közé.

Ne gondold, hogy ez egyet jelent az IKEÁ-val. A skandináv életérzés és világát is jelenti ezt a stílus, vagyis a meghittség, a családdal együtt eltöltött békés, csendesen vidám órákat hivatott elősegíteni. A hygge a pillanat tudatos megélése és a harmó megteremtése, például puha takarókkal, párnákkal, hangulatos gyertyafényekkel, a kedvenc kanapénkon ücsörögve. A lagom pedig arra ösztönöz minket, hogy törekedjünk a harmóniára és figyeljünk oda az egyensúlyra.

 

Mit szólnál egy kis vintage-hez?

Persze, lehetsz te romantikus alkat is, aki inkább a pasztelleket és a törtfehér árnyalatokat, valamint a régies stílusú, koptatott bútorokat preferálja. A régi, békebeli idők hangulatát idézi meg a vintage és a shabby chic stílus is.

Ha tehát szereted a régi holmikat, sőt el tudsz képzelni olyat is, hogy egy tárgyat az eredeti funkciójától eltérően használj, mint például egy varrógép vázát mosdótartónak, akkor ez lesz a te irányzatod. Ha ebbe az irányba indulsz, biztos lehetsz benne, hogy egyedi és értékes bútorokkal teremted meg majd a régi idők hangulatát.

 

Vagy inkább a vidéki stílus nyűgöz le?

Bár talán elsőre meglepően hangzik, egyre többen keresik a falusi házakat és vesznek parasztházat, hogy aztán a klasszikus vidéki stílussal édesítsék és csendesítsék saját életüket. Ha vonz a vidéki élet időtlen nyugalma, ragaszkodsz a hagyományokhoz és szívesen veszed körbe magad természetközeli tárgyakkal, akkor nem kérdés, hogy az otthonodat eszerint a stílus szerint kell berendezned. Természetesen ez a stílus tájegységenként eltérő lehet, hiszen az ott lakók néprajzi hagyományait mindenképpen figyelembe kell venni.

 

Nehéz a választás?

Ha még mindig nem vagy teljesen biztos abban, hogy melyik stílus legyen pontosan a tiéd, akkor hívd segítségül a különféle képmegosztó portálokat, ahol találhatsz úgynevezett moodboardokat, amelyek egy-egy képben tömörítik az adott lakberendezési stílus jellegzetes jegyeit.

 

Eklektika a javából

Persze, sokszor nehéz dönteni és némely esetekben kitűnően tud illeszkedni egymáshoz két stílus kombinációja, de nagyon ügyes lakberendezőnek kell ahhoz lenni, hogy tökéletesen megoldjad ezeket a keveréseket.

Szerencsére ma már számtalan lakberendezési érhető el, akár online formában is, pár tízezer forintért, de természetesen a közösségéi releváns oldalai és csoportjai is a segítségedre lesznek. A legfontosabb, hogy mindent tervezz meg, ne legyenek ad hoc döntések, ez az egyetlen biztos módja annak, hogy a folyamat végén gyönyörködni tudj összképben!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló