Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan növeld a kis tereket?

Hogyan növeld a kis tereket?

A modernkor hozta változás, hogy szinte mindenki úgy kezdi az életét, hogy fiatal felnőttként egy garzonban él, sőt akár már a után is ott maradnak, egészen a gyermekvállalásig. Valahol teljesen érthető ez a döntés, hiszen ezek a kis lakások nagyon jó, központi helyeken találhatóak, meglehetősen gazdaságos fenntartani őket és igazán nem is feltétlenül van mindig szükség nagy terekre.

Persze attól, hogy egy kis alapterületű lakást választasz magadnak, nem kell feltétlenül elengedned a tágas tereket, hiszen számos olyan lakberendezési trükk van, amelyet alkalmazva növelheted a teret, optikailag tudsz egész sokat nyújtani a lakásodon. Ha te is szeretnél szellős, átlátható otthont, akkor olvasd el cikkünket, amelyben sorra vesszük, hogy tudsz csalni a terekkel.

 

A színválasztás az alap

Ugye te magad is jártál már olyan szobában, ami hiába volt nagy, az előnytelen színválasztás miatt szinte nyomasztó hatást keltett. Gyakori trükk kis tereknél, hogy falszínek mellé fehér plafont festenek, hiszen ez optikailag méretesebb belmagasságot eredményez. Persze ha ódzkodsz a sötét színektől, bátran dönthetsz a világos mellett is, hiszen ennél jobban semmi sem növeli meg a teret. Ha pedig nem riadsz vissza az extrém megoldásoktól, akkor akár csíkokban is gondolkozhatsz, hiszen a csíkok közimerten nyújtják a teret.

 

A világításról se feledkezz meg

Mi tehetne egy otthont tágasabbá, ha nem a jól elhelyezett, megfelelő erősségű ? Tudtad, hogy ha csak a plafont világítod be, akkor az otthonod belmagasságát növeled, míg ha a falak kapnak hangsúlyosabb megvilágítást, akkor a térhatást növeled? Nem is gondolnád sokszor, hogy egy jól megválasztott csillár vagy lámpatest a megfelelő helyre téve mennyit változtat egy-egy helyiségen.

 

Csalj a látvánnyal!

Ha nagyon ütős és ötletes megoldást keresel, akkor íme három nagyon ravasz megoldás:

• Vakablakok használatával tudod nyújtani a teret és azt a hatást kelted, mintha több ablaka is lenne az otthonodnak, ergo nagyobbnak érzékeled.

• A minden helyiségben fantasztikus megoldás, hiszen minden esetben nyújtja a teret. Alkalmas hálószobába, konyhába vagy előszobába és máris dupla akkorának tűnik a tér.

• Régi közkedvelt módszer a faliposzter használata, amely nemcsak tágasabbá teszi a szobád, de megadja még az alaphangulatát is. Már csak rajtad áll, hogy dönts, a valamelyik csodáját jelení meg, esetleg valami városi képrészletet viszel be az otthonodba!

Melyik megoldás nyerte el a tetszésedet?

 

A bútorokkal is kísérletezz bátran!

Persze nem csak a falak színe és a világítás a meghatározó, hiszen a bútorok kiválasztása is nagyban meghatározza, mennyire érezzük zsúfoltnak vagy tágasnak az otthonunkat. Ha kevés a helyed, akkor is szükséged van alapvető bútordarabokra, mint például a kanapé, az , az étkezőasztal és szék, sőt akár az is nélkülözhetetlen darabja lehet a kis birodalmunknak.

Mindezekből azonban választhatunk olyant is, ami kreatív megoldást kínál a kis terekre, így a konyhában egy étkezőpult és néhány bárszék sokkal jobb opció lesz, mint egy hatalmas étkezőasztal sok székkel körülvéve. Sőt a kanapét süllyeszthetjük a galériára vezető lépcső alá is, így egy újabb kuckós zugot hoztunk létre magunknak. Sőt, ha nagyon kompakt megoldást szeretnél, akkor egy kényelmes ágyazható kanapé mellett is dönthetsz, természetesen ágynemű-tartóval! Ami pedig az íróasztalt illeti, bátran lehet falra szerelt, lenyitható változat mellett dönteni, így csak akkor foglal helyet, amikor valójában ott ülünk mellette és használjuk.

 

Többet ésszel, mint erővel!

A fentiekből kristálytisztán látszik, hogy a kis alapterületű lakásoknál nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy ész nélkül pakoljad a bútorokat és fesd a falakat. Gondold végig alaposan, mire van igazán szükséged és bátran vedd a lakás minden apró részletét górcső alá, hogy lásd, mit tudnál még jobban kivitelezni. Nem egyszerű feladat ez, de ha jól csináltad a dolgodat, igazi kis idilli kuckód lehet.

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló