Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan építsd be az olvasást a mindennapjaidba?

Hogyan építsd be az olvasást a mindennapjaidba?

Olvasol te eleget? Őszintén felelj! Dragomán György szavait idézve nem lehet olyan életünk, hogy ne jusson legalább fél óránk arra, hogy elmerüljünk egy könyvben. Így aztán ha te most napi szintű nélkül tengeted a napjaidat, akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis ebben a cikkünkben azt járjuk körbe, hogyan növelheted az olvasási idődet, ami hidd el, megannyi előnnyel fog járni.

Talán nem is kell győzködnünk az olvasás fontosságáról, hiszen te magad is érzed, szeretnél több időt szánni a könyvekre, ezért is olvasol most minket. Ahhoz, hogy újra igazi moly légy, nem is vezet olyan rögös út, csupán a szokásaidon kell némiképp változtatni. De lássuk csak a konkrét lépéseket!

 

Alakíts ki egy olvasási rutint!

Minden szokás általában 18-20 nap alatt válik rutinná, így az elején érdemes tudatosan figyelni. Alakíts ki magadnak egy olvasókuckót, ahova a kijelölt időben leülsz olvasni. Tedd félre a telefonod, sőt állítsd be a repülő üzemmódot és olvass zavartalanul ahelyett, hogy a közösségi oldalakon szörfölnél céltalanul.

Mindig legyen a táskádban egy , így ha boltban vagy ügyintézés során sorban kell állnod vagy épp tömegközlekedsz, akkor bátran kapd elő a könyved és zárd ki a külvilágot. Ha nem szereted feltördelni az olvasmányod, válassz novellás köteteket, akár íróink tollából is!

 

Vesd be az internet adta előnyöket!

Mire való az , ha nem arra, hogy épülj általa? Kövesd be a kedvenc íróidat a közösségi médiában, keress könyves blogokat, ahol szuper ajánlásokat olvashatsz régi és frissen megjelent könyvekről egyaránt, így garantáltan nőni fog a (to-be-read) listád, csak győzd vezetni!

Hallgass podcasteket vagy nézz vlogokat, amik szintén felcsigázzák az érdeklődésedet és meghozzák az étvágyadat ahhoz, hogy akár klasszikusokat, akár kortárs irodalmi műveket fogyassz! És akkor még nem is említettük a hangoskönyveket, amelyeket akár autó közben is tudsz élvezni.

Fontos azonban említést tenni arról, hogy a könyvtárakat sem szabad kihagyni, hiszen meglehetősen pénztárcabarát módjai az olvasmányaink növelésének.

 

Mindig legyen kéznél egy könyv!

Talán mondani sem kell, de soha, tényleg soha, de soha nem indulunk el könyv nélkül sehova sem! Sosem tudhatod, mikor szorulsz egy liftbe, vesztegel a vonatod vagy marad ki egy járat a helyi tömegközlekedésben. Persze a praktikum jegyében ne egy vaskos kötet legyen nálad, egy vékonyabb könyv épp úgy megteszi, hiszen így biztosan nem szakad le a vállad és egyszerre akár két könyvet is olvashatsz: Egyet , egyet pedig útközben.

 

Ne szenvedj!

Ha azok közé tartozol, akik csak-azért-is alapon olvasnak végig egy könyvet, akkor ezen is ideje változtatni. Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz könyveket olvass és rossz minden, amit nem élvezel, ami nem szippant be és amit nem vársz, hogy újra elmerülhess benne. Adj neki néhány tízoldalnyi esélyt, de ha azután sem lendülsz bele, válassz egy másik könyvet a TBR listádról, mert ugye most már azod is van?!

 

Az olvasás lehet társasági esemény is!

Talán kicsit furcsán hangzik ez, de mindjárt el is ázzuk, mire gondolunk! Ma már számos -csoport, internetes kihívás zajlik, sőt olvasmányaidat megoszthatod a Moly.hu vagy a GoodReads közösségével is, egyben megnézheted, hogy a kiszemelt könyvedről milyen vélemények születtek.

Sőt, olvashattok fel egymásnak a pároddal is, így lehet egy meghitt, közös programotok egymás kedvencének meghallgatása, ami csak tovább mélyíti a kapcsolatotok.

Végül, de nem utolsósorban csatlakozhatsz helyi könyvklubokhoz is, ahol havonta egy személyes találkozón beszélitek át a közösen elolvasott könyvet, ami által egyrészt mélyebben megérted a könyv mondanivalóját, másrészt már-már irodalomterápiának is beillik egy-egy ilyen szeánsz.

 

Légy igazi gurmé!

Hogy mire is gondolunk? Hát arra, hogy ne állj meg a regényeknél, végy a kezedbe novellákat, verseskötetetket, ismerkedj a kortárs hazai és külföldi írókkal és költőkkel, olvass drámát, bármit, ami a kezedbe kerül és hidd el, evés közben jön meg az étvágy!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló