Válassza az Oldal lehetőséget

5+1 könyv az őszi estékre

5+1 könyv az őszi estékre

Bár még javában tombol a , reggelente és esténként már lehet érezni a levegőben, hogy bizony lassan egyre közelebb lopakodik az ősz. Rövidülnek a nappalok, egyre kevesebb kerti parti, szabadtéri koncert vár és amikor igazán beköszönt ez a színpompás évszak, sokunknak okoz nehézséget az, hogy elengedjük az önfeledt nyarat és visszavonuljunk otthonunk biztonságot nyújtó falai közé. Te tudod már, hogy mit fogsz csinálni idén ősszel?

Persze belevághatsz DIY projektekbe, beiratkozhatsz tanfolyamokra, kezdhetsz konyhatündér projektekbe, de az igazán ütős program a borongós, csípős téli estéken nem más, mint a könyvolvasás. Ma már nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg könyv, így igazán nehéz kiválasztani, hogy mit is olvass, ezért mi most hoztunk neked 5+1 könyvet, amelyek a legborúsabb napokon is reményt csempésznek a napjaidba! Nézzük is a listát!

 

1. J.K. Rowling: Harry Potter

Talán egyetlen olyan olvasó sincs a világon, aki ne találkozott volna a varázstanonc izgalmas történetével és bár ifjúsági regénynek lett aposztrofálva, a felnőtteknek, azaz az örökifjú fiataloknak is kitű olvasmány, még akkor is, ha korábban már olvastad.

A különleges varázsvilág, amely minden egyes apró részletig ki van dolgozva, elfeledteti veled a külvilág minden nehézségét, és reményt ad, hogy még a legnehezebb helyzetekből is van kiút.

Bónusz elfoglaltság lehet az olvasónapló vezetése, ahova kerülhetnek fontos idézetek, mint például ez itt: „Mindenkiben van és némi sötétség is. A kérdés az, hogy melyik részre hallgatunk. Az jellemez minket.”

 

2. Szabó Magda: Az ajtó

Az írónő a nagyasszonya, aki nagyszerű irodalmi életművet hagyott maga után. Az ajtó hasábjain egy igaz történet elevenedik meg egy nőről, aki Pasaréten változtatta meg családok életét. Bepillantást nyerhetünk az akkori budapesti életbe, megismerhetjük Emerencet, aki példás tartással állja az élet minden megpróbáltatását. Kiváló program a kellemesen langyos őszi napon bejárni a Lotz Károly utcát és a környéket, ahol a valódi Emerenc alig pár évtizeddel korábban ugyanott sétált, ahol éppen te is. Az olvasónaplót se feledd!

„Nagyobbat nem adhat senkinek, minthogy nem enged neki módot a szenvedésre.”

 

3. Iréne Sola: Énekelek, s táncot jár a hegy

Kissé kilóg a lista harmadik könyve, ugyanis a kortárs katalán irodalom egyik gyöngyszemét ajánljuk figyelmedbe, ami nem elég, hogy a meseszép Pireneusok világába kalauzol el, visszahozva kicsit a nyarat, ugyanakkor nem könnyű témákat boncolgat: női sorsok, a velünk élő múlt és a ereje mind-mind képviselteti magát Sió és családja történetében. Bizton állíthatjuk, amíg olvasol, megszűnik minden más és amint befejezted, újra akarod kezdeni, mert ez bizony többször olvasós könyv!

Hoztunk ízelítőt is:

“Énekelek, mint aki kertet művel,
Asztalt farag,
Házat épít,
Megmássza a hegyet,
Diót eszik,
Meggyújtja a tüzet.
Mint a Jóisten, ki állatot s növényt teremt,
Én énekelek, s dalomra táncot jár a hegy.”

Bonus trackként hallgasd hozzá Kollár-Klemencz László Rengeteg című albumát! 😉

 

4. Emily Bronte: Üvöltő szelek

Igazi klasszikus regényt foghatsz a kezedbe, ahol a , kuckós szoba ellenére is fázni fogsz, ahogy a skót felföld lápos én követed néhány ember tragikusan szomorú, keserédesen örömteli életét. A kettősségek könyve ez, így ha benned is ott van a vadság és a szelídség, ne hagyd ezt a könyvet olvasatlanul!

„Nem élhetek az életem nélkül! Nem élhetek lelkemtől megfosztva!”

 

5. Daphne Du Maurier: A Manderley-ház asszonya

Ha egy kis izgalomra vágysz és szívesen barangolsz képzeletedben hatalmas és sejtelmes kúriákban, akkor a sejtelmesség, a fényűzés, az elnyomott félelmek regénye kihagyhatatlan lesz a számodra. Lépj be a spalettákkal elsötétített szobákba, csodáld meg a falakon a régi idők embereit és várd, mit hoz a végkifejlet!

„Az álmomban megint Manderleyben jártam.”

 

+1: Edith Eva Eger: A döntés

Végezetül egy végtelenül inspiráló regény, az élet bibliája egy holokauszttúlélő tollából, aminek minden egyes szava aranyat ér és aminek az elolvasása után már nem fogod tudni úgy élni az életed, ahogy előtte. Egy egészen hihetetlen történet a kitartásról, amely nem hagyja, hogy a úrrá legyen az életen, hanem inkább az előtte álló lehetőségekre koncentrál: vagyis túlél, de nem is akárhogy.

„Passzívnak lenni azt jelenti: hagyod, hogy mások döntsenek helyetted. Agresszívnak lenni azt jelenti, hogy te döntesz mások helyett. Asszertívnek lenni azt jelenti, hogy a magad számára te hozol döntést. És bízol benne, hogy ez elég, hogy elég vagy.”

 

Ugye, nem fogsz unatkozni?

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló