Válassza az Oldal lehetőséget

Üres kútból nem lehet vizet húzni – Az énidő fontossága

Üres kútból nem lehet vizet húzni – Az énidő fontossága

Állj csak szembe a tükörrel és légy kíméletlenül őszinte önmagadhoz: Hányszor érezted úgy, hogy még a legközelebbi családtagjaidnak is nehezen adsz magadból? Hogy látszólag indokolatlanul vagy türelmetlen vagy épp bármennyire is próbálsz odafigyelni rájuk, valahogy mindig elkalandozol, valami mindig félresiklik.

Bátran vallj színt önmagadnak, pedig biztosítunk arról, hogy nem vagy egyedül! A döntő többsége küzd ezzel a problémakörrel, mert lássuk be, bármennyire is veszi ki a részét a feladatokból a férfi, mégis a az, aki egyben tartja a dolgokat, teendőket, no meg persze a családot.

Ez persze elsőre egyszerűnek hangzik, de amikor egymás után jönnek a hétköznapok, a tennivalók, a szervezni valók, akkor bizony teljesen természetes, hogy olykor-olykor a legnagyszerűbb édesanyák, feleségek is belefáradnak mindebbe.

 

Szerephalmozás a köbön

Talán közhelyesnek tűnik, de a mai felgyorsult világ valóban hatalmas terheket ró a nőkre, hiszen megannyi szerepben kell helytállniuk: szerető feleség, gondoskodó édesanya, támaszt nyújtó barátnő, nagyszerű szakember, csodás séf, kreatív ajándékfelelős, és akkor még csak nagyon az elején járunk a felsorolásnak.

Ugye neked is minden perced be van osztva? Megvan minden napra az extra teendő? Lavírozol a szerepek között és őrlődsz, mert amikor jobb vagy az egyikben, akkor csorbát szenved a másik? Ez a kíméletlen küzdelem lelkileg nagyon megterhelő, ezért mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy végy egy nagy levegőt és kezdj el tudatosan odafigyelni arra, hogy feltöltsd az aksidat, ahogy az angol szleng mondaná.

De hogy mit is jelent ez? Hogyan tudsz igazán pihenni? Mutatjuk is!

 

Fontos, hogy szakíts időt önmagadra!

Az kifejezés egész jól megszilárdult már a köztudatban és ha pontosak akarunk lenni, akkor azt az időintervallumot jelenti, amikor csupán a saját igényeidre, örömödre kell, hogy odafigyelj. Mert bizony a elengedhetetlen része az, hogy saját magadban légy, hogy ne zavarjon senki, ne kérdezzen, ne meséljen, hanem végre te saját magad élhesd meg és elégíthesd ki az igényeidet.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, két dolog szükséges.

Először is el kell határoznod magad, hogy eztán tudatosan odafigyelsz arra, hogy rendszeres időközönként időt szakíts önmagadra. Ha betervezed a programokat, akkor sokkal kevésbé lesz benned meg a hajlam arra, hogy halogass vagy teljes egészében lemondj programokat.

Hogy mi okoz neked mentális kielégülést, azt csak te tudhatod. Akad olyan, akit egy lebilincselő vagy épp egy-egy tartalmas és nyugodt (!) baráti beszélgetés tölt fel energiával. Bármelyik is legyen a te utad, abban biztos lehetsz, hogy ezek nélkül út vezet a kiégéshez és a kapcsolataid megromlásához. Engedj meg hát magadnak időnként egy kis pihenést és hidd el, az egész családod profitálni fog belőle!

 

Lehet akár pár perc is az énidő!

Sokan tévesen azt gondolják, hogy az énidő több órás, sőt akár több napos időintervallumot is jelenthet és emiatt is hessegetik el maguktól még csak a gondolatát is. Ugye benned is merült már fel, hogy vajon hogy oldaná meg a nélküled a mindennapos rutint?

A jó hír az, hogy akár minden nap is szánhatsz időt magadra: Ha megcsinálsz egy tízperces tornagyakorlatot, ha olvasol pár oldalt, mielőtt elindulnál a gyerekért, ha megállsz útközben egy kávéra és csak élvezed a kora őszi napsugarakat, az mind-mind énidő.

Indulj hát neki tudatosan a napoknak és csenj ki belőle hol perceket, hol órákat saját magadnak! Ne érezd magad rosszul emiatt!

Ahogy a címben is utaltunk rá, csak akkor fogsz tudni adni a családodnak, a szeretteidnek, ha van miből. A készletet pedig nem igazán tudod másként feltölteni, mint hogy odafigyelsz magadra és tudatosan időt szánsz arra, hogy elvonulj, elcsendesülj, befelé figyelj vagy épp olyan elfoglaltságba kezdj, ami valóban boldoggá tesz és feltölt.

Bár olykor-olykor hallatszik némi zúgolódás a ábbi generációk tagjaitól, fontos, hogy tudd, hogy attól még, hogy odafigyelsz magadra, nem vagy önző. Attól még, hogy olykor az édesapával vagy a nagyszülőkkel hagyod a gyermeked, míg te sportolni vagy koncertre mész, attól még nem vagy rossz .

Te vagy a család egyik fő mozgatórugója, így aztán fontos, hogy rendben légy. Ne feledd, ha a királynő boldog, az egész birodalom boldog!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló