Válassza az Oldal lehetőséget

Minecraft: Miért szeretik annyira a gyerekeink?

Minecraft: Miért szeretik annyira a gyerekeink?

: ént csak értetlenül csóváljuk a fejünket látva a gyerekeink egyik legnagyobb kedvencét. Életlen, pixeles építőkockákat pakolgatnak egymásra, s ezzel órákig elvannak. Mi pedig nem értjük, mi a jó benne.

Ahogy sok más családnál, úgy nálunk is hosszú évek óta favorit, állandóan visszatérő játék. Mivel könyveket is kért hozzá, sokat olvasott, tanult a témában, sőt rendezvényekre is jártunk, ahol ismerkedett, fejlesztette a maga kis szociális kapcsolódási képességeit, külső ingerek, élmények érték, nem bántam, hogy egy ennyire beleszövi magát az életünkbe. Na, de mi a titka ennek a végtelenségig egyszerű grafikával bíró játéknak, amiért hosszú évek óta letaszíthatatlan a trónról?

A játék végtelenül egyszerű, semmi sincs túlbonyolítva benne, közérthetőek a szabályok. 3D-s kockákból lényegében bármit megépíthetünk, aminek csak a kreativitásunk szabhat határt. Teljes egészében kiélhetjük a fantáziánkat. Sőt, akár más tulajdonságainkat is, hisz nem egy olyan kezdeményezés van, ahol valóságban létező építményeket, tárgyakat lemásolnak a Minecraft világában, s ehhez bizony nem kevés tudásra, kitartásra, együttműködésre van szükség. Például több tízmillió játé együtt rekonstruálta a Neuschwanstein-kastélyt. Még a bonyolult börtönöket is rekonstruálták, sőt háborút is folytattak benne.

Közösség

Persze, a kreativitást az élet sok területén ki lehet élni. Rajzolhatunk is egy rajzlapra vagy – ha ragaszkodunk a számítógépes felülethez, akkor pedig – egy rajzprogrammal. De a Minecraft nem csak lehetőség a fantáziánk megvalósítására. Ad egy ennél sokkal fontosabb dolgot is, mégpedig a közösséget, a közösséghez, a valahová tartozás érzését. Márpedig a Minecraft köré valami elképesztő világ épült.

A játékhoz szükség van egy háttérismeretre, amit be kell szerezni. Ehhez pedig - vagy Twitch-videókat kell nézni, fórumokon, Redditen, Facebookon kell beszélgetni, kérdezni, válaszolni, a játék viselkedését módosító modokat kell begyűjteni másoktól. Mindehhez nincs szükség méregdrága komputerre sem, egy egyszerűbb, olcsóbb konzolon is elfut. Persze, aki jobb géppel rendelkezik, még ennél is magasabb szintre léphet, bonyolult modokat tervezhet, saját szervereket is futtathat akár.

Izgalom

A Story mód mindezek mellé pedig megadta az izgalmat is a játéknak. A Story mód többórás epizódokat jelent, amiket ráadásképp időben elosztva, néhány havonta tettek közzé. A játékosok pedig egy teljes történetet játszhatnak végig általuk.

A Minecraft határozottan fejleszti a geometriai érzéket, sőt a talajszinteknek köszönhetően még a geológia rejtelmeibe is betekintést kaphatunk. Biomnak nevezzük a Minecraft-világ régióit, úgy mint például a dzsungelt, erdőt vagy a sivatagot. Ezek saját éghajlattal és környezeti adottságokkal rendelkeznek. Változó esőciklusok, illetve különböző állat- és növényviláguk van.

A játék elérhető magyar nyelven is, de a parancsokat angolul kell megadni, megfogalmazni. Ezért ha önmagában nem is elegendő a nyelv elsajátításához, folyamatosan ragadnak a gyerekre az angol szavak. Ha nem ért valamit, utána kell néznie, ki kell szótáraznia, megtanulja leírni azt. Igaz, ez nem csak erről a játékról mondható el. A legtöbb sajátossága, hogy közben meg is tanulják az angol szavakat, kifejezéseket, ami így a gép előtt töltött időt – részben – tanulássá fordítja át. S talán még ennél is fontosabb, az a programozás elsajátítása. Hadakozhatunk ellene még egy darabig, de a jövőben minden gépesített lesz, a gépeket pedig programok fogják irányítani. Így ha szeretnénk, hogy gyermekünk eligazodjon ebben a világban, egy a legnagyobb eséllyel jól kereső szakmát tanuljon, akkor ennek magjait már akár ezzel a játékkal is elültethetjük benne.

Mit tehetsz te?

Ha nem szeretnél kiszorulni ezen a téren sem a gyermek világából, érdemes megnézni pár videót, elkérni a kicsi könyveit és elolvasni azokat. Így nem csak üres tekintettel meredsz majd magad elé akkor sem, amikor ő lelkesen mesél neked, mi volt a Creeperrel vagy hogy mi kell a netherite előállításához. Hidd el, nagyra fogja értékelni, ha érted is, miről csacsog, tudsz rá reagálni, visszakérdezni. Közös világot is építhettek vagy megnézheted, épp min dolgozik, végre megmutathatja neked, ő mit tud.

Összefoglalva: Ha a fentiek alapján közelí meg, akkor a Minecraft kifejezetten jó, nagyon sok pozitív hozadéka van. Megmozgatja a kreativitást, részese lesz egy közösségnek, a játék motivációt ad az angoltanuláshoz és még csak túl drága számítógépre sincs szükség hozzá, hisz elfut telefonon, régebbi konzolokon is.

Te engeded a gyermekeidnek a számítógépezést? Ha igen, milyen szabályok vannak erre nézve nálatok? Szabályozod egyáltalán? Vagy rábízod a gyermekedre a szabadidejének beosztását? Nálatok is ekkora kedvenc a Minecraft? Írd meg kommentben!

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló