Válassza az Oldal lehetőséget

Gyerekek az internet világában: Állítsunk fel egészséges szabályokat!

Gyerekek az internet világában: Állítsunk fel egészséges szabályokat!

A mai sokkal előrébb járnak a digitális világban, mint a szüleik. Talán túl sok időt is töltenek az világában – de hogyan érdemes olyan szabályokat hozni ezzel kapcsolatban, amelyek nem a tiltásra helyezik a hangsúlyt?

A mai generációjának azzal kell szembesülnie, hogy bizonyos területeken nem az ő tapasztalataik segítenek a gyerekeiknek megismerni a világot, hanem épp fordítva. A mai kamaszok sokkal jobban eligazodnak az internet világában, mint a szüleik, akik nem a mellett nőttek fel. Ez persze bonyodalmakat is okoz, hiszen egyrészt nagyon könnyen elvarázsolja és a képernyő elé szegezi őket ez a világ, másrészt pedig az alapvető biztonsági szabályokra mégiscsak nekünk kellene őket megtanítanunk.

 

Miért nem jó ötlet a tiltás?

Van olyan szülő, aki az internet világával kapcsolatos ellenérzései nyomán a gyerekeinek is kategorikusan tiltja az internetes jelenlétet, illetve a közösségi oldalak használatát. Ez azonban nem biztos, hogy jó ötlet. Mivel a gyerekközösségekben általános az internetes jelenlét, az egyetlen kivétel könnyen kirekesztve érezheti magát azért, mert neki nem szabad internetezni. Ráadásul a tiltott gyümölcs mindig vonzóbb, mint az, ami bizonyos határok között szabad. Ami tilos, azt egy élelmes gyerek igyekszik máshol megszerezni, ott, ahol a felnőttek nem látnak rá a tevékenységére – ez viszont, amellett, hogy rongálja a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot, valóban veszélyes lehet.

 

Internet, határokkal

Sokkal jobb megoldás, ha az internet kategorikus tiltása helyett észszerű szabályokat állítunk fel. Az első mindjárt az időtényező, hiszen nagyon könnyű hosszú órákra elveszni az internet világában. Meg lehet egyezni konkrét időpontokban, amikor lehet internetezni (például hétvégén), megállapíthatunk napi vagy heti órakeretet erre a tevékenységre, de más módszerrel is lehet csökkenteni az internetre szánt időt.

Például úgy, hogy miközben elismerjük, hogy az internet mára az életünk része lett, gondoskodunk róla, hogy ne vegye át az élet más fontos részeinek helyét. Vagyis legyenek programjaink, ne szokjon le a gyerek a sportról, a beszélgetésről, az olvasásról, a barátokról miatta – a tanulásról pedig különösen ne. Ha belegondolunk, hogy a gyerek napközben iskolába jár, délután , szakkör vagy más program tölti ki az idejét, otthon tanul másnapra és más hobbija is van, mint az internet előtt ülni, akkor máris beláthatjuk, hogy nem is igazán marad annyi ideje a netre, amennyi miatt valóban aggódnunk kellene.

 

A szülők és az internet

Mivel a mai szülők még nem az internet ában nőttek fel, mi sem úszhatjuk meg, hogy legalább az online kérdéseiben naprakészek legyünk. Ha valami nem világos, nem szégyen akár az interneten utánanéznünk – utána pedig alaposan elbeszélgetni a gyerekkel arról, milyen adatokat nem adhatnak meg semmilyen körülmények között a neten, milyen fotókat nem szabad feltenni a netre, és ki az, akivel semmiképp ne álljanak szóba online. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy milyen linkeket nem szabad megnyitni, mikor érdemes álhírekre és manipulációra gyanakodni és mit tegyünk internetes zaklatás esetén. A gyerekek egymás közötti gúnyolódása, zaklatása nem új műfaj, csak mostanában részben áttevődött az online térbe. Jó, ha a gyerek tisztában van vele, hogy ez súlyos esetben bűncselekmény is lehet – már csak azért is, hogy ő maga se menjen bele ilyen csínynek látszó dolgokba és időben szóljon, ha az áldozat szerepébe kényszerül. Ezek az ismeretek felnőtt fejjel sem haszontalanok, hiszen mindenkit egyre több információ bombáz: csak felkészülten lehet ezek közül kiszűrni a hamisakat.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló