Válassza az Oldal lehetőséget

Digitális detox: Te mennyire függsz a telefonodtól?

Digitális detox: Te mennyire függsz a telefonodtól?

Gondoltad volna, hogy a mobiltelefonod ugyanúgy függésbe tud taszítani, mint akár a kábítószer, akár az ? Természetesen nem módosítja a tudatodat, de igazán káros hatásokkal lehet az életedre, ha túlzott online életmódot folytatsz. Mielőtt továbbmennénk és megnéznénk, az a és hogy kinek van rá szüksége, az előtt válaszold meg magadnak az alábbi kérdéseket őszintén!

 

  • Észrevetted már magadon, hogy mániákusan nyúlsz a után?
  • Minden értesítést azonnal megnézel?
  • Több időt töltesz el a hírfolyamát görgetve, mint amennyit eredetileg tervezel?
  • Bűntudatot érzel a sok-sok feleslegesen elnetezett percért?

 

A probléma valós

Ne aggódj, ha igennel is felelsz több kérdésre is, akkor sem vagy egyedül, hiszen a statisztikák szerint a magyarok átlagosan 3-4 órát töltenek az okostelefonjukra tapadva.

Itt most álljunk meg egy pillanatra, és ízlelgessük: 3-4 óra!

Belegondoltál már abba a nagy szörfözgetés közepette, hogy mit tudnál kezdeni naponta ennyi plusz idővel? Olvasnál? Heti 2-3 simán lecsúszna! Nyelvet tanulnál? Fél év alatt már komoly eredményeket érnél el! Fogyni szeretnél? Heti három alkalom is csodákat tesz. Kevés jut a családra? Mozogjatok, társasozzatok, filmezzetek együtt csak heti kétszer, és máris jobban érzitek magatokat.

Egészen elképesztő, ugye? Mennyi fantasztikus program és mi mégis inkább a közösségi oldalakat bújjuk. De miért?

Ez egy fontos kérdés, és szintén lényeges, hogy őszintén vizsgáld meg a kérdést: Mikor szippant be a telefonod? Mi váltja ki azt az ingert, hogy beletemetkezz a telefonodba? Mit keresel ott? Ha tudod, hogy mit, megtalálod? Boldogabb vagy egy óra szörfölés után? Vagy épp ellenkezőleg? Bűntudat gyötör és bánod, hogy megint ennyi időt elfecséreltél?

 

A megoldás a digitális detox!

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy némi tudatossággal lehet csökkenteni a mobilozással töltött időt és mind többen választják az offline életmódot.

Persze életesen nem tudunk leválni az internetről és az okostelefonunkról, de akad pár olyan fogás, amellyel könnyíthetünk az életünkön! A mobilhasználat ugyanis pont ugyanolyan szokás, mint bármi más, így ha odafigyelünk, 3-4 hét alatt teljesen megszokottá válhat számunkra a digitális detox tartható változata.

Vannak ugyanis, akik napokra elvonulnak, kikapcsolják magukat, de persze ezt a hétköznapokon nem lehet mindig megtenni, így marad az ésszerű -használat!

 

Légy okosabb, mint a telefonod!

Először is figyeld meg, mikor nyúlsz a telefonért! Ha ezt már tudod, akkor készülj fel arra, hogy más tevékenységgel vond el a figyelmed a felesleges telefonnyomkodásról! Hogy minél könnyebb legyen az átállás, mutatunk pár trükköt!

1. Az esti mobilozás bizonyítottan rossz alvást eredményez, így nyugodtan félreteheted és felhúzhatsz egy klasszikus ébresztőórát magadnak!

2. Kapcsold ki azokat az értesítéseket, amelyek könnyedén lecsábíthatnak a helyes útról!

3. Tedd el azokat az alkalmazásikonokat a kezdőképernyőről, amelyeket túlságosan sokat használsz. Ha nem éred el őket egyszerűen, kevesebbet fogod használni.

4. Állíts be alkalmazásidőzítőt! Szabd meg, melyik appra mennyi időt szánsz!

5. Ha nyugira vágysz, válts repülő üzemmódra, így biztosan senki és semmi sem fog megzavarni, csinálj bármit is!

6. Adj meg egy alvásidőt, amikor a telefonod értesítésmentessé válik, így garantáltan nem csábulsz el az értesítések láttán!

 

Az offline az új menő!

Míg az berobbanásakor az volt a trendi, aki minél többet online volt, addig mára már ez a mérce megfordult és nemcsak, hogy divatossá vált offline életmódot folytatni, de egyenesen létszükségletté is vált, már ha fontosnak tartjuk, hogy testi-lelki épségünket megőrizzük.

Használd hát te magad is tudatosan az okostelefonodat és ne hagyd, hogy helyetted ő döntsön arról, mire van és mire nincs időd!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló