Válassza az Oldal lehetőséget

Szeretnél tenni a testi-lelki egészségedért? Ismerd meg a mindfulnesst!

Szeretnél tenni a testi-lelki egészségedért? Ismerd meg a mindfulnesst!

Ugye te is sokszor kapod magad azon, hogy csinálsz egy dolgot, de közben már teljesen máshol jársz fejben? A felgyorsult világ sajnos magával hozta azt, hogy ömlenek ránk az ingerek, ha akarjuk, ha nem. Míg régen egyszerűen végigsétáltál az utcán, addig ma már bedugott füllel zenét hallgatsz közben, amelyet időnként megszakít egy-egy e-mail vagy Messenger-üzenet, közben talán még szórólapot is nyomnak a kezedbe, a gondolataid pedig az esti körül járnak.

Mennyire vagy hatékony így? Ugye, hogy semennyire? Bónuszként pedig még jól el is fáradsz az ingerek kereszttüzében. Jó ez így neked? Ugye, hogy nem?!

Bár ábban menő volt multitaskingolni, azaz több feladatot párhuzamosan végezni, mára már az emberek java része felismerte, hogy sokkal jobb egy dologra összpontosítani és igazából erről is szól a .

 

De mit is jelent a mindfulness?

A mindfulness egy viselkedési attitűd, amelynek során tudatosan és összpontosítva arra figyelsz, hogy megtanulj jelen lenni, hogy tudatosan légy jelen az adott pillanatban és minden idegszáladdal arra összpontosíts.

Igen, nem más ez, mint szándé odafordulás, amikor úgy határozol, hogy figyelmedet egy bizonyos dolognak szenteled. Természetesen nem megy ez egyből, hiszen az ember gondolatai gyakran elkalandoznak, de né gyakorlással könnyedén megtanulhatod, hogy jelen légy itt és most. Talán elsőre nem is tűnik olyan bonyolultnak, hogy arra figyeljünk, amit éppen csinálunk, de azért ha a cikk elolvasása után elkezdesz tenni-venni, hamar kiderül, hogy bizony észrevétlenül vándorol el a figyelmed teljesen máshová és ezzel egyrészt hátráltatod is magad a hatékony cselekvésben, másrészt pedig csökken minden élmény élvezeti faktora.

Ha tehát szeretnél hatékony lenni és élvezni azt, amit csinálsz, akkor vesd bele magad a mindfulnessbe mihamarabb!

 

Hogyan vágj neki?

Először mindenképpen a legegyszerűbb tevékenységekkel kezdj és abban válj profivá! Azt hiszed, nem lehet mindfulness mosogatni vagy mindfulness sétálni? Próbáld csak ki!

Ha tele van a pult koszos edényekkel, akkor engedd tele a mosogatót forró vízzel, pár csepp mosogatószer és máris mehet bele a kezed. Koncentrálj a mozdulataidra, ahogy körkörösen mosod le a szennyeződést az edényekről, figyeld meg az edények és a szivacs tapintását, érezd a vizet és a mosogatószer illatát! Ne hagyd, hogy elkalandozzanak a gondolataid! Amint kezdene bekúszni egy másik gondolat, amint elkezdenél egy következő feladatodon agyalni, azonnal tereld vissza a gondolataidat a mosogatáshoz. Egy után teljesen más lelkiállapotba kerülsz, megnyugszol és már-már meditatív állapotba kerülsz. Hát nem vonzóbb, mint amikor mindenhonnan ingerek özöne zúdult rád?

Vagy mit szólsz egy klassz sétához akár a nyári estében, akár az őszi délutánon? Dolgoztasd meg az érzékszerveid! Először célzottan csak az illatokra figyelj, majd egy másik alkalmával csak a hangokra, végül pedig csak a látványra összpontosíts! Arra figyelj csak és kizárólag, amit érzel, hallasz vagy látsz. Meglátod, mennyi apró részletet észre fogsz venni, olyanokat, amiket korábban soha és mire a sétád végére érsz, egyszer csak azon kapod magad, hogy sokkal élvezetesebb volt ez az egyszerű séta, mint korábban, sőt te magad is sokkal kipihentebb vagy, a fejed pedig jóval tisztább.

 

Mire figyelj még oda?

A mindfulness másik alaptétele az ítélkezésmentesség, vagyis hogy egyszerűen csak megé a dolgokat anélkül, hogy ítélkeznél és eldöntenéd, hogy az most jó vagy rossz. Észre sem vesszük sokszor, de a valódi odafordulást az akadályozza meg, hogy mindent véleményezni szeretnénk, mindenről azonnal döntünk, hogy tetszik-e vagy sem. De mi lenne, ha csak megélnéd a mosogatást, a sétát vagy épp egy edzést?

 

Miért jó a tudatos jelenlét?

Azontúl, hogy végre megtanulod élvezni a jelent, ami ugyebár soha többet nem tér vissza, fejleszted a rezilienciát, vagyis az ellenállóképességedet. Mivel valóban odafigyelsz arra, amit csinálsz, javul a koncentrációsképességed és vele együtt a problémamegoldó-készséged is, hogy a stresszkezelő-képességedről már ne is beszéljünk.

Elég jó ajánlat ez, nem? Mindfulnessre fel, éld át és érzékeld a pillanatot!

A szerzőről

Szalisznyó Edina

Csaknem két évtizedet töltöttem a nyelvoktatásban, sales és marketing területen, így az írás terén már mintegy húszéves tapasztalatom van. A nyelvek hozták számomra a fordítói munkákat, illetve a széles látókörűséget, amit az olvasásmániám csak továbbfejlesztett. Mára már csak szövegírásból élek, különösen kedves témáim a kultúra, a nyelvek, az önfejlesztés, a gyereknevelés és tudatos élet kialakítása.

Nézd meg ezt is!

Programajánló