Válassza az Oldal lehetőséget

5 hatékony mód a spórolásra

5 hatékony mód a spórolásra

Modern és elkényelmesedett világunkat most már többedik éve komoly sokkhatások érik. Az előző éveket a égisze alatt töltöttük, olyan abszurd szituációkat megélve, amiket ábban el sem tudtunk volna képzelni. Még fel sem ocsúdtunk belőle, máris egy újabb elképesztő helyzetben találtuk magunkat: a szomszédban , aminek hatásai az egész világra kigyűrűznek. Ez a hétköznapjainkban a szinte óráról órára emelkedő árakat jelenti az üzletekben. Így ha korábban nem is kellett szembenéznünk vele, itt az ideje, hogy átgondoljuk, hogyan tudunk spórolni, megfogni a kezünkből kifolyó pénzeket. Ehhez hoztunk nektek néhány tippet az 5 hatékony mód a spórolásra cikkünkkel.

 

1. Vezess költségvetést!

Ha eddig nem tetted, mostantól mindenképp vezesd, pontosan milyen összegek jönnek be és mennek ki a háztartásotokban. Ha papíralapon jobban tudsz gondolkozni, írhatod a számokat egy füzetbe is, de ma már számos szuper mobilra és laptopra is alkalmas applikáció létezik. Én például a Trellót használom ehhez.

A Trelló olyan, mint egy nagy mágneses tábla a hűtőnkön, amikre cetliket tehetünk, a cetlikre meg listákat írhatunk. Így van egy “cetlim” az összes folyószámláról, készpénzről, hogy melyiken épp mennyi van. Van egy “cetlim” a bevételeknek, egy a kiadásoknak, egy a hónapban még várható bevételeknek és egy a hónapban még várható kiadásoknak. Így pontosan látom, mennyink van, miből mit kell még megoldanom. A lezárult hónapokat áttekintve pedig átnézhetem, mire mennyit költünk, az, amire jobban oda kell figyelni.

Érdemes egy-két naponta beleírni, mik történtek, különben már nem fogunk tudni visszaemlékezni rájuk. Esetleg hozd el a blokkokat is az üzletekből, ezek segítenek visszaemlékezni. Én mindent ezresekre kerekítve vezetek. Az 500 Ft alatti összegeket nem számolom, az 500 Ft felettieket viszont ezresre felfelé kerekítve írom bele. Így nem bonyolódunk bele tíz- és százforintokba és egyszerűbb számolni is velük. A pénztárcában maradó nem számolt aprópénzekről pedig mindjárt lesz szó.

 

2. Sok kicsi sokra megy

Hetente egyszer-kétszer (vagy akár minden este) gyűjts össze az aprópénzeket a pénztárcákból, zsebekből, táskákból és tedd el egy befőttesüvegbe vagy perselybe. Nem tűnik soknak pár tíz-húsz forintos, de idővel sok lesz belőlük, amiket beváltva jól jöhetnek a kiadásainkhoz. De akár teljes egészében is félretehetjük és lehet ez a évi nyaralás költőpénze. Meglepő, de egy év alatt több tízezer, sőt százezres tétel is összejön így.

 

3. Kuponok, akciók

Ha korábban kidobáltad – de inkább gyűjtötted a gyerekeknek az iskolai papírgyűjtéshez – a reklámújságokat, akkor mostantól azért lapozd is át őket és gyűjtsd ki belőlük az akciókat. Vigyázz! Nem kell valamit csak azért megvenni, mert akciós. Csak azokra figyelj, amiket amúgy is használtok a háztartásban és lassan fogyóban vannak vagy annyira jó áron adják, hogy érdemes bespájzolni belőlük.

Az ilyen újságokban, illetve az üzletek applikációiban számos kupont is találunk. Ezeket is érdemes gyűjteni, s ha épp szükségünk van az adott termékre, ne felejtsük el a kupont is beváltani hozzá! Ne felejtsd el a pontgyűjtőkártyákat se! Hisz egy után termékre vagy kedvezményre válthatjuk be a rajtuk összegyűlt pontokat, amik szintén jól jöhetnek.

 

4. Okosan vásárolj!

Mindig írd , épp mi fogyott ki, mire van szükség és ezzel a bevásárlólistával menj a boltba. Én például ehhez is a már fentebb említett Trellót használom, így a mobilomon is látom, pontosan miket kell vennem. Ha felkészülten mész bevásárolni, kevésbé fogsz beleesni az hibájába, azaz kisebb eséllyel kerülnek be a kosaradba olyan dolgok, amiket csak ott és akkor, pillanatnyilag tartasz jó ötletnek, de valójában nincs is annyira szükségetek rá. Plusz egy tipp: Éhesen sose menj bevásárolni, mivel a gyomrod sok olyant is meg fog vásároltatni veled, ami szintén felesleges lett volna.

Ha online vásárolnál valamit, a kosárba tétel után hagyj magadnak 24 órát a tényleges vásárlás előtt. Ez idő alatt eltávolodva az ingerektől át tudod gondolni, tényleg szükség van-e az adott termékre. Szintén a netes vásárlásoknál lehet egy jó trükk, hogy ne mentsd el a bankkártyád adatait. Bár sok időt lehet velük megspórolni, de ha nincsenek elmentve, időbe kerül, amíg előkeresed a kártyád, beírod az adataid, így lehetőséged van még egyszer átgondolni a kiadás fontosságát.

 

5. Felesleges kiadások, plusz bevételek

Nézd át a előfizetéseit! A streamingszolgáltatásokat, internetet, tévét, játékokat, újságokat, magazinokat, fizetős applikációkat. Gondoljátok át alaposan, mi az, amiket tényleg használtok, s mik azok, amiket annyira nem is vagy épp nem okozna különösebb érvágást, ha mégsem lenne az életetek része. Esetleg nézzétek át, vannak-e rájuk olcsóbb alternatívák. Ugyanez igaz a ki sem használt kondibérletekre is.

Ha a felesleges kiadásokat átnéztétek és lefaragtatok belőlük, akkor pedig érdemes plusz bevételek után nézni. Na, nem kell azonnal plusz műszakra vagy második munkahelyre gondolni. Az is sokat hozhat a konyhára, ha folyamatosan szanáltok a házban – különösen a padláson, garázsban, gardróbokban -, s eladjátok a felesleges holmikat, a által már kinőtt és nem használt játékokat, ruhákat, illetve a sok korábbi impulzusvásárlás során feleslegesen megvett dolgokat.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló