Csokis pöffeteg
Ahogy korábban már megszokhattátok, előszeretettel osztunk meg veletek olyan recepteket, amik gyorsan és könnyen elkészíthetők, hisz mi is azt szeretjük, ha minél kevesebb idő alatt tudunk nagyon finom dolgokat varázsolni a családi asztalra. Ezúttal az egyre népszerűbb csokis pöffeteg receptjét hoztuk el nektek.
CSOKIS PÖFFETEG
- 35 dkg liszt
- 10 dkg kakaópor
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg kristálycukor
- 1 kk só
- 1 cs. sütőpor
- 4 db tojás
- 15 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
Számos recept kering a neten, az összetevők többnyire hasonló arányban szerepelnek rajtuk, azonban több olyanba is belefutottunk már, amiben igencsak túlbonyolították azok összekeverését. Például külön keverik össze a száraz összetevőket, gyúrást javasolnak, utólag kerül bele a tojás, ami nélkül igen nehéz pedig összegyúrni, több órás pihentetést javasolnak a tésztának stb.. Felesleges.
Mi azt javasoljuk neked, hogy a tojásokkal és a kicsit előmelegített vajjal (margarinnal) kezdd, majd részletekben adagold bele a többi összetevőt. Felesleges kézzel gyúrni, mert a tészta jelentős része a kezeden maradna. Egyszerűen fakanállal keverd össze a hozzávalókat. A vége fele kicsit nehezebb már keverni, mivel a viszonylag sok liszt miatt meglehetősen sűrű tésztát kapunk addigra. Egy 20 perc a hűtőben bőven elég neki, folpackozás sem szükséges. Addig be tudod melegíteni a sütőt 200 fokra, elő tudod készíteni a nagy tepsit, amibe leterítesz egy darab sütőpapírt, illetve egy edénybe ki tudod készíteni a porcukrot, amiben meg fogod majd forgatni a sütiket. (Ez plusz porcukor. Ami az összetevők közt szerepel, az már belekerült a tésztába.)
A hűtőből kivéve a tésztát a kezeddel dió nagyságú golyókat kell sodorni. A golyókat megforgatod a porcukorban, majd viszonylag nagyobb távolságban beteszed őket a tepsibe. Nekünk a nagy gáztepsibe 5*5 db fért el. A fenti mennyiségű tésztából kb. két tepsi lesz.
Ha tele a tepsi, tolhatod is be a sütőbe. Mindössze 10 perc kell neki. Ne hagyd bent tovább, mert megkeményedik és ehetetlen lesz. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha, mutatós, gyorsan fogyó sütemény. Remek reggelihez, de nálunk karácsonykor is kötelező sütemény az asztalon.
További cikkek a témában: