Válassza az Oldal lehetőséget

Ciabatta, avagy gyökérkenyér gyorsan, otthon

Ciabatta, avagy gyökérkenyér gyorsan, otthon

Magazinunkban előszeretettel válogatunk az olyan receptek közül, amelyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, hogy az olvasóink időt tudjanak spórolni, de közben mégis finomak, egészséges, tápláló ételeket tudjanak tenni a családi asztalra. Mostani receptünk sokak kedvence, a , magyarul a , annak is egy nagyon gyors, könnyen elkészíthető változata.

 

CIABATTA, GYÖKÉRKENYÉR

HOZZÁVALÓK:

  • 500 gramm liszt
  • 12 gramm
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 dl

ELKÉSZÍTÉS

Egy nagyobb keverőtálba mérjük ki az összes hozzávalót. Egy fakanállal keverjük össze az egészet. A vizet érdemes decinként adagolni, mert lisztenként változó, mennyit vesz fel. Van, amelyikhez elegendő 4 dl is. A végeredmény egy kicsit nedvesebb, nyúlósabb tészta legyen.

Ha készen vagyunk a keveréssel, fedjük le konyharuhával és tegyük félre egy lehetőleg melegebb helyre kelni. Ha idején járunk, ezért egy működő radiátor közelébe tudjuk tenni, 2-3 óra alatt is megkel, más esetben kicsit több kell neki. Én például este, lefekvés előtt 5 perc alatt bekeverem, félreteszem a konyhában valahová, így reggel már csak formázni és sütni kell.

Ha megkelt a tésztánk, szórjuk meg alaposan liszttel és kézzel kicsit gyúrjuk át, hogy elváljon az edény szélétől. Szedjük ketté, sodorjunk rudat belőle, majd tekerjünk párat rajta, hogy elnyerje a gyökérkenyérre annyira jellemző formát. Használhatunk hozzá gyúródeszkát is, de né rutinnal már a levegőben is meg tudjuk csinálni, így nem kell további konyhai eszközöket összekoszolnunk.

Tegyük a két ciabattát sütőpapírral lefedett széles tepsibe. Kicsit még hagyjuk kelni, közben ítsük fel a sütőt 180 fokra. Légkeveréssel kb. 30- perc alatt süssük készre. Ha kivettük a sütőből, érdemes egy nedves konyharuhával betakargatni, hogy kívül roppanós, belül azonban puha maradjon. Akár melegen is szelhetjük és ehetjük. Meglepő módon, napokig eláll, nem szárad ki gyorsan. De ha mégis maradna belőle, kis szeletekre karikázva, serpenyőben megpirítva életes alap például egy finom bruschettához.

Kommentben írd meg, hogy ízlett, mivel tálaltátok, mivel eszi szívesen a család!

Nézd meg a többi receptünk is, hátha találsz még köztük ínyedre valót! Kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le az újabb cikkekről sem!

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló