Ciabatta, avagy gyökérkenyér gyorsan, otthon
Magazinunkban előszeretettel válogatunk az olyan receptek közül, amelyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, hogy az olvasóink időt tudjanak spórolni, de közben mégis finomak, egészséges, tápláló ételeket tudjanak tenni a családi asztalra. Mostani receptünk sokak kedvence, a ciabatta, magyarul a gyökérkenyér, annak is egy nagyon gyors, könnyen elkészíthető változata.
CIABATTA, GYÖKÉRKENYÉR
HOZZÁVALÓK:
ELKÉSZÍTÉS
Egy nagyobb keverőtálba mérjük ki az összes hozzávalót. Egy fakanállal keverjük össze az egészet. A vizet érdemes decinként adagolni, mert lisztenként változó, mennyit vesz fel. Van, amelyikhez elegendő 4 dl is. A végeredmény egy kicsit nedvesebb, nyúlósabb tészta legyen.
Ha készen vagyunk a keveréssel, fedjük le konyharuhával és tegyük félre egy lehetőleg melegebb helyre kelni. Ha tél idején járunk, ezért egy működő radiátor közelébe tudjuk tenni, 2-3 óra alatt is megkel, más esetben kicsit több idő kell neki. Én például este, lefekvés előtt 5 perc alatt bekeverem, félreteszem a konyhában valahová, így reggel már csak formázni és sütni kell.
Ha megkelt a tésztánk, szórjuk meg alaposan liszttel és kézzel kicsit gyúrjuk át, hogy elváljon az edény szélétől. Szedjük ketté, sodorjunk rudat belőle, majd tekerjünk párat rajta, hogy elnyerje a gyökérkenyérre annyira jellemző formát. Használhatunk hozzá gyúródeszkát is, de némi rutinnal már a levegőben is meg tudjuk csinálni, így nem kell további konyhai eszközöket összekoszolnunk.
Tegyük a két ciabattát sütőpapírral lefedett széles tepsibe. Kicsit még hagyjuk kelni, közben melegítsük fel a sütőt 180 fokra. Légkeveréssel kb. 30-40 perc alatt süssük készre. Ha kivettük a sütőből, érdemes egy nedves konyharuhával betakargatni, hogy kívül roppanós, belül azonban puha maradjon. Akár melegen is szelhetjük és ehetjük. Meglepő módon, napokig eláll, nem szárad ki gyorsan. De ha mégis maradna belőle, kis szeletekre karikázva, serpenyőben megpirítva tökéletes alap például egy finom bruschettához.
Kommentben írd meg, hogy ízlett, mivel tálaltátok, mivel eszi szívesen a család!
Nézd meg a többi receptünk is, hátha találsz még köztük ínyedre valót! Kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le az újabb cikkekről sem!
További cikkek a témában: