Válassza az Oldal lehetőséget

Nem kell rögtön kávé! Frissítő tippek a ránk törő fáradtság ellen

Nem kell rögtön kávé! Frissítő tippek a ránk törő fáradtság ellen

Amikor elfáradunk, kézenfekvő ötlet egy kávéval felpezsdíteni magunkat. Ám van olyan helyzet, amikor nem a koffein a megoldás a fáradtság ellen. Mutatunk néhány kávémentes frissítő ötletet!

A kávéról egyre több kutatás deríti ki, hogy egyáltalán nem olyan egészségtelen, mint ábban hittük, sőt, kifejezetten jó hatással van az ünkre. Túlzásba vinni viszont nem szabad, mert ha túl sokat fogyasztunk belőle, olyan tüneteket válthat ki, mint a szabálytalan szívdobogás vagy a szorongás. Az pedig egyéni érzékenység kérdése is lehet, kinél mekkora az a mennyiség, amit kellemetlenségek nélkül tolerál a szervezete. De ha nem a a megoldás, akkor mit tehetünk a ránk törő fáradtság ellen?

 

Mozgással a fáradtság ellen

A fáradtság, különösen a tompultság legjobb ellenszere a mozgás. Néhány torna- vagy jógagyakorlat, vagy tíz perc , különösen, ha a szabad levegőn gyaloglunk, felpezsdíti a vérkeringésünket és hatására sokkal éberebbnek, frissebbnek érezzük magunkat. Ha az egész napos munkától érezzük magunkat kimerültnek, szintén csodákat tehet egy rövid séta.

 

A víz külsőleg és belsőleg is segít a fáradtság ellen

Sokszor egyszerűen azért érezzük magunkat fáradtnak, mert nem ittunk elég folyadékot. A folyadék hiánya ugyanis rontja a koncentrációs képességünket, sőt, akár fejfájást is kiválthat. Erre pedig egy jó megoldás van: a víz. Reggel kezdjük a napot egy nagy pohár vízzel vagy citromos vízzel, és mindig legyen a kezünk ügyében az innivaló. De a víz külsőleg is segíthet a fáradság ellen. Zuhanyozzunk le reggelenként langyos vagy akár hideg vízzel, és máris frissebbnek érezzük majd magunkat. De az is elég lehet, ha csak az arcunkat mossuk le hideg vízzel.

 

Kávé helyett mentatea

A mentatea kiváló koffeinmentes frissítő. A illata és agyserkentő hatású, így sokak szerint legalább olyan hatékonyan ít, mint a kávé. A borsmentából készült tea kortyolgatása mellett a borsmenta illóolaj párologtatása is segít felfrissülni, ráadásul a fáradtsággal sokszor együtt járó fejfájás elmulasztásában is jeleskednek.

 

Együnk valami finomat!

Amikor fáradtak vagyunk, gyakran valamilyen cukros ételért nyúlunk, hiszen a szervezetünk igényli a gyors energiát. Ez azonban nem jó ötlet, noha egy időre valóban felélénkülhetünk, ha a vércukorszintünk először magasra szökik. A vércukorszint ugyanis a hirtelen emelkedés után gyorsan visszaesik, ilyenkor pedig a rövid ideig tartó élénkséget letargia és fáradtság válthatja fel. Inkább olyan finomságot válasszunk, amelyben együtt szerepel a fehérje és a lassú felszívódású, összetett szénhidrát. Jó ötlet például egy rostokban gazdag sajttal vagy túróval, vagy különféle zöldségek egy kis fűszeres túrókrémmel.

 

A fáradtság ellen tanuljunk meg időzíteni!

A fáradtság ellen jó módszer lehet, ha megtanuljuk a feladatainkat a testünkre-lelkünkre hallgatva beosztani. Tapasztaljuk ki, milyen sorrend a legkellemesebb számunkra. Van, akit a kihívást jelentő, inspiráló tudnak kimozdítani a fáradt testi-lelki állapotból, más viszont éppen ellenkezőleg, a könnyen letudható rutinfeladatokat időzíti az ilyen pillanatokra. Ha csak lehet, kövessük a saját igényeinket.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló