Válassza az Oldal lehetőséget

Így élhet együtt békében az introvertált és az extrovertált

Így élhet együtt békében az introvertált és az extrovertált

Kétféle személyiségtípus, kétféle életmód, kétféle világnézet. De történik, ha az és az párkapcsolatban, baráti társaságban vagy a munkahelyen kerül össze? Hogyan élhetnek együtt békében és boldogan?

Az introvertált és az extrovertált személyiségű ember között a legnagyobb különbség abban rejlik, hogyan töltődnek fel. Az extrovertált a társasági élményekből meríti az energiáját, így keresi a társas együttlétet, kedveli a zajos bulikat és szüksége van a folyamatos visszajelzésre. Az introvertált személyiség épp ellenkezőleg: elviseli a társasági programokat, de ezek inkább lemerítik, mint feltöltik. Ő egyedül, csendben szeret töltődni, ezért nagy szüksége van a magányos énidőre és a visszajelzés sem kimondottan a lételeme.

Az élet azonban időről időre összehozza ezt a két személyiségtípust a munkahelyen, a baráti társaságokban, sőt, néha az „ vonzzák egymást” elvén még egy párkapcsolatban is. Vajon hogyan élhetnek együtt úgy, hogy ez mindkettőjük számára kellemes legyen?

 

Így segítheti az extrovertált az introvertált partnert

Az extrovertáltnak nehéz lehet megértenie, mi a jó a magányban, mégis fontos, hogy tisztelje a másik egyedül töltött idejét. Az introvertált személyiségnek erre ugyanis szüksége van ahhoz, hogy visszanyerje az energiáját. Az is fontos, hogy a társasági eseményekről jó előre értesítse az introvertált barátját vagy társát: ő ugyanis nem szereti egy spontán ötlet nyomán átszervezni a napját. Ami a túl gyakori társasági programokat illeti, könnyen lehet, hogy az introvertált időről időre megpróbál kihátrálni ezekből vagy án távozni. Ez nem személyes kérdés, nem arról szól, hogy nem szeret az extrovertált baráttal vagy partnerrel lenni, egyszerűen kevesebbet bír el a társaságból. Az is jó megoldás lehet, ha nem kényszerítjük introvertált barátunkra a zajos összejöveteleket, inkább kisebb létszámú bulikat, beszélgetős vacsorákat szervezünk.

 

Így támogathatja az introvertált az extrovertált személyiséget

Az introvertált személyiségű emberek fontos feladata, hogy felismerjék a saját határaikat. Sok introvertált érzi úgy, hogy a társadalom elvárja, hogy mindenhol ott legyen és úgy tegyen, mintha lételeme volna a társaság. Sokan egyenesen odáig jutnak, hogy problémaként tekintenek az introvertáltságukra. Pedig inkább arra lenne szükség, hogy felismerjük, mennyit bírunk el a nyüzsgő társasági életből és ezt képesek legyünk kommunikálni a másik felé. Az is lényeges, hogy megértessük extrovertált barátainkkal: nem arról van szó, hogy ne kedvelnénk őket. Természetesen az is fontos, hogy ne vonjuk ki magunkat minden társasági eseményből: néha érdemes igent mondani rájuk, nehogy egyre szűkebbre zárjuk magunk körül a komfortzóna falait. Ha pedig introvertáltként egy extrovertált személyiségű emberrel élünk együtt, nagyon fontos, hogy legyen lakáson belül egy olyan hely, ahová visszavonulhatunk töltődni, ha túl soknak érezzük a külvilágból érkező ingerek mennyiségét.

 

Tanulhatunk egymástól!

Akár az introvertáltak, akár az extrovertáltak (akár a kétféle típus tulajdonságait egyesítő ambivertáltak) csoportjába tartozunk, tanulhatunk egymástól. Az extrovertált kicsábíthatja introvertált társát a „barlangjából” és megmutathatja neki, hogy a világ nyüzsgő oldala is érdekes és élvezhető. Azt introvertált társasága viszont „lehűtheti” kissé az extrovertáltat, aki megtanulhatja, hogy néha jólesik csendben maradni és magunkba mélyedni.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló