Válassza az Oldal lehetőséget

Így tűnhet el a májfolt és a szeplő

Így tűnhet el a májfolt és a szeplő

A és a a nyár kellemetlen, ám ártalmatlan kísérői. Vajon mit tehetünk, hogy megelőzzük a megjelenésüket és milyen kezelések segítenek, ha halványítani szeretnénk őket?

A szeplő már az egészen kicsi gyerekek arcán is megjelenhet – sokszor épp a hamvas fiatalság jelének tartjuk az apró, barnás foltocskákat. A májfolt ezzel ellentétben sokszor az múlásának jele, bár a fiatalok sem védettek ellene.

Szeplő: a fiatalság szimbóluma

A szeplő és májfolt megjelenését a bőrben található festéktermelő sejtek működésének zavara váltja ki. Ennek a festékzavarnak a legenyhébb típusa az egyszerű szeplő, amely az arra hajlamos bőrűeken már hároméves körül is megjelenhet, és a fiatal felnőttkorig, vagy akár a harmadik évtizedig minden tavasszal és nyáron látható, fél centiméternél kisebb átmérőjű, a bőrbe teljesen belesimuló foltocskák formájában. A jelenség hátterében az áll, hogy az általában világos, érzékeny bőrben ezeken a pontokon megnövekszik a melanintartalom, a pigmentet termelő melaninsejtek munkája helyileg, pontszerűen fokozódik. Amikor ősszel és télen kevesebb napfény éri a területet, a foltocskák elhalványulnak.

Akit zavarnak a szeplői, többféle módszerrel is megpróbálkozhat a halványításukra. A legfontosabb természetesen itt is a megelőzés, vagyis az, hogy már kora tavasztól ügyeljünk a nagyon magas faktorszámú krém használatára. A népi gyógyászatban a citromos és a paradicsomos pakolást ajánlják, egy kis petrezselyemmel kiegészítve, a citrusfélékben és a paradicsomban található savak ugyanis hámlasztják a bőrt. Ebben rejlik a hátulütőjük is, hiszen kiszáríthatják, sőt, nyáron extrán fényérzékennyé tehetik az arcbőrünket. Az is kedvelt szeplőhalványító szer, ez ráadásul kellemesen hűsít és hidratál is egyszerre. A drogériákban kapható szeplő elleni szerek szintén hatásosak lehetnek.

A májfolt hormonális okból is megjelenhet

A májfolt a szeplőnél valamivel nagyobb kiterjedésű, esetenként sötétebb folt a kézen, a nyakon, a dekoltázson és az arcon. Az idő múlásával egyre több májfolt jelenik meg. De kiválthatják a májfolt megjelenését a életében bekövetkező nagyobb hormonális változások is, amilyen például a várandósság. A fogamzásgátló tabletta szedésének hatására is megjelenhet rajtunk egy-egy májfolt, de genetikai tényezők is szerepet játszanak a pigmentfoltocskák kialakulásában. Ezen kívül egyes fényérzékenyítő kozmetikumok és gyógyszerek különféle bőrgyulladások és egyes anyagcsere-betegségek is elősegítik a májfoltok megjelenését. Az erős napsugárzás természetesen a májfoltokra is hat, provokálhatja újak kialakulását, és sötétebbé tehetik a régieket.

A legjobb módszerek májfolt ellen

A legjobb kezelés természetesen itt is a megelőzés, vagyis a magas faktorszámú fényvédők használata, lehetőleg már kora tavasztól – ez nem csak a májfolt, hanem a bőr korai öregedése ellen is képes védelmet nyújtani.

A kialakult májfoltok kezelésének a szeplőkéhez hasonlóan a hámlasztás az alapja. Ezzel eltávolítjuk a bőr legfelső, melaninban gazdag rétegét és segítjük, hogy a megújuló bőrréteg kevesebb festékanyagot tartalmazzon. A világosító , szérumok is jórészt ezen az elven működnek, egyéb hatóanyagokkal is segítve a bőr megújulását. De alkalmazhatjuk a szeplők kezelésére bevált házi szereket is, természetesen kellő óvatossággal.

A kiterjedt májfolt át érdemes bőrgyógyász szakemberre bízni. Az ő eszköztárában olyan professzionális eljárások is rejtőznek, amilyen a lézeres vagy villanófényes kezelés, a mezoterápia vagy a kémiai, illetve a fagyasztással történő hámlasztás. Ha ezekkel az eljárásokkal élünk, mindenképpen tartsuk be az utasításait, például a bőr teljes regenerációjáig kerüljük a napsütést.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló