Válassza az Oldal lehetőséget

Hámlasztás – A tudatos bőrápolás alapeleme

Hámlasztás – A tudatos bőrápolás alapeleme

A hámlasztás a bőr regenerációs és megújulási folyamatainak aktivizálási módszere. Körülbelül négy hét alatt a bőr felső rétege egyébként is megújul, a kor előrehaladtával azonban ez a folyamat is egyre lassabban megy végbe, a kémiai hámlasztók pedig ezt a természetes folyamatot tudják segíteni, gyorsítani. Épp ezért a tudatos bőrápoláshoz hozzátartozik a hámlasztás, mint alapvető lépés is.

 

Mire jó a hámlasztás?

Eltávolítja az elhalt sejteket, megújítja a bőrt, megszünteti az apróbb bőrhibákat (hegeket, foltokat) és a bőrt is egyenletessé teszi. Gyors és jól látható eredményt érhetünk el vele. A hámlasztásnak vannak kozmetikai szalonokban igénybe vehető formái és otthon végezhető kémiai változatai is.

A kémiai hámlasztás a felhám elhalt sejtjeinek eltávolítása savoldatok segítségével. A savak biztosítják az elhalt sejtek egyenletes eltávolítását (feloldását), ami elősegíti a bőr fiatalodását, serkenti a kollagén és elasztin szintézisét, a fiatal sejtek aktív megjelenéséhez vezet. A savak hatása függ a koncentrációjuktól és a sav jelenlétének idejétől a bőr felszínén.

 

Milyen savakat használunk a hámlasztásban?

Az otthoni kémiai hámlasztáshoz a kémia hámlasztókat három nagy csoportba sorolhatjuk: AHA, BHA és PHA savak.

A legelterjedtebb AHA (alpha hidroxy acid) savak:
– glikolsav (ennek van a legkisebb méretű molekulája az összes AHA-sav közül, ami biztosítja neki a nagy behatolási képességet, ezen kívül az anti-agingben is szuper, segíti a kollagéntermelést, kiegyenlít),
– tejsav (szuper hidratáló, remek a vízhiányos, száraz bőrre),
– mandulasav (antibakteriális tulajdonságai vannak). A felszínt tudja üdévé, egyenletesebbé tenni. Zsíros bőrre jó választás.

Egyre népszerűbbé válnak a BHA (beta hidroxy acid) savak, ezek jobban behatolnak a pórusokba és így a pórusok mélyéről is képesek eltávolítani az elhalt hámsejteket és normalizálják a faggyútermelést (szalicilsav). Kiváló mitesszerek, pattanások, tág pórusok kezelésére, gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Fűzfakéregből vonják ki, olajban oldódik.

A PHA (polyhidroxy) savak gyengédebben hámlasztják a bőrt, nagy molekulaméretüknek köszönhetően lassabban szívódnak fel, ezért érzékeny bőrűeknek ez javasolt. Segít a vízhiányon.

 

Hogyan hámlasszunk?

Állag szerint használjuk ugyanúgy, mint bármelyik másik terméket, szérumot. Arctisztítás után vigyük fel az arcra. A legtöbb terméket nem kell lemosni. (DE! vannak kivételek, ez a használati utasításból kiderül.)

Milyen sűrűn használjunk hámlasztót? Ez a termék erősségétől és egyéni toleranciától függ. Először óvatosan kell elkezdeni használni, aztán kísérletezni kell. Először ritkán, aztán 1-2 hét után lehet emelni az alkalmak számát. Ne felejtsük, a cél az üdébb bőrkép, ami nem hámlik! Ha hámlik, túlhámlasztottunk.

Az AHA glikolsavból kezdőknek 5%-os erősség javasolt. Ezt az erősséget később lehet naponta is használni, de először nem. Tejsavból szintén az 5%-os ajánlott kezdetnek. Gyengéd, így ezt lehet heti néhány alkalommal használni már kezdőknek is, aztán később akár naponta is, ha nincs hámlás. Mandulasavból kezdők másnaponta, később naponta tehetnek a bőrükre. A BHA (szalicilsav) esetében 1-2%-ost keressünk elsőre és heti 1-2x használják a kezdők. Később ez a mennyiség növelhető egyéni érzékenységnek megfelelően.

 

Fontos tanácsok

Amúgy is, de hámlasztás mellett fokozottan ügyelni kell a fényvédelemre! Különösen az AHA savaknál, amelyeknek ráadásképp nyaralás előtt egy héttel és nyaralás alatt érdemes kerülni a használatukat, mert fényérzékenyítenek.

A szem körüli területre és az ajkakra ne tegyünk fel hámlasztót. Ha szembe, vagy nyálkahártyára is kerül belőle, azonnal mossuk le bő vízzel. Gyulladt vagy sérült bőrre ne használjunk hámlasztót. Száraz bőrre kell kenni. A bizsergés normális. Az égés, csípés nem normális, ha ezt érezzük, inkább mossuk le. Túlhámlasztás esetén (hámlás látható, irritált, piros a bőr) vissza kell venni a használatából. Gazdagon kell utána hidratálni.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Válaszolj

Kövess minket!

Nézd meg videóinkat is!

Betöltés...

Nézd meg ezt is!