Válassza az Oldal lehetőséget

Mi az az INCI és miért fontos?

Mi az az INCI és miért fontos?

A tudatos bőrápolásban csak olyan kozmetikumokat, hatóanyagokat, termékeket használunk, amelyek hatásosságát, biztonságosságát tudományos kutatások támasztanak alá. Te is biztosan találkoztál már az INCI kifejezéssel. Az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) az összetevők listája egy nemzetközileg elfogadott nevezéktan alapján. Ez a lista megmutatja, hogy az adott kozmetikum miből készült.

A termékek címkéjén csökkenő sorrendben szerepelnek a termék összetevői, tehát első helyen szerepel az, amiből a legtöbb van benne és a legvégén szerepelnek a legkisebb mennyiségben felhasznált adalékok. Azt azonban fontos tudni, hogy az 1% alatti koncentrációjú anyagok az EU erre vonatkozó rendeletének értelmében tetszőleges sorrendben adhatók meg az INCI-ben. Szintén érdemes tudni, hogy az erősebb nem jelent mindig jobbat! A formula számít, nem pedig az erősség.

Tehát az INCI az a lista, amit vásárlás előtt minden esetben ugyanúgy el kell olvasni egy tudatos vásárlónak, mint az élelmiszerek összetevőlistáját. Ehhez segítségként használhatunk olyan honlapokat, mint a kremmania.hu vagy az incidecoder.com.

 

Miket érdemes kerülni?

Kutatások bizonyítják, hogy az illatanyagok, akár természetesek, akár szintetikusak, érzékenyítő összetevőknek számítanak és a legtöbb irritációnak, érzékenységnek, rossz reakciónak ezek az okai, ráadásképp ez minden bőrtípus esetében így van. Lehet, hogy észre sem vesszük, közben a bőrünk mégsem szereti és hosszú távon károsítja azt. Ha az INCI-ben ezeket látod, kerüld a termék használatát:

  • Fragrance
  • Parfum/Perfume/Aroma
  • Linalool
  • Citronellol
  • Cinnamal
  • Limonene
  • Geraniol
  • Eugenol
  • Lavender oil (Lavandula angustifolia)
  • Rose flower extract (Rosa damascena)
  • Bergamot oil (Citrus bergamia)
  • Ylang-ylang oil (Canaga odorata)
  • Lemon (Citrus limon)
  • Lime (Citrus aurantifolia or Citrus medica)
  • Orange (Citrus sinensis)
  • Tangerine (Citrus tangerine)
  • Peppermint (Mentha piperita)
  • Spearmint (Mentha spicata)
  • Eucalyptus
  • Cinnamon (Cinnamomum)

A növényi eredetű illóolajak szintén gyakori allergének, érzékeny bőrűeknek érdemes különösen vigyázni velük.

 

Alkoholok

Sokan úgy vannak vele, hogy ha alkohol van egy termékben, akkor azt mindenképp el kell kerülni, mert károsítja és kiszárítja a bőrt. Azért ez nem ennyire fekete és fehér, vannak ugyanis “jó” alkoholok is. Ezek nem mérgezőek, nagyon bőrbarátok és könnyen lebomlóak. A zsír- és viaszalkoholok erősen hidratálják és ápolják a bőrt, valamint csökkentik az irritációt. Íme egy lista a „jó” alkoholokról:

  • glycol
  • cetyl alcohol
  • stearyl alcohol
  • lauryl alcohol
  • cetearyl alcohol
  • myristyl alcohol
  • propanediol
  • C12-16
  • butylene glycol

 

Ezek pedig a „rossz” alkoholok, amik hosszú távon szárítják a bőrt, károsíthatják a védőréteget és irritációt okozhatnak:

 

  • alcohol
  • SD alcohol
  • denatured alcohol/ alcohol denat
  • isopropyl alcohol
  • methanol
  • ethanol
  • benzoyl alcohol

 

Parabének

A parabének olyan szintetikus anyagok, amiket tartósítószerként használnak a készítményekben. Használatuk vitatott. A tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve (kozmetikumokban, ételekben) nem okoz negatív hatást. A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Válaszolj

Kövess minket!

Nézd meg videóinkat is!

Betöltés...

Nézd meg ezt is!