Válassza az Oldal lehetőséget

Elkezdődött a „folyton beteg a gyerekem” időszak

Elkezdődött a „folyton beteg a gyerekem” időszak

Ahogy szeptemberben elindulnak a bölcsibe, oviba, esetleg iskolába, más is útnak indul. Méghozzá a folyamatos és egyéb betegségek időszaka. Sokszor már úgy érezhetjük szülőként, hogy többet vagyunk otthon a beteg gyermekkel, mint a munkahelyen, ezért hatalmas frusztrációt okozhat ez a helyzet. De ért is van ez így és tehetünk-e ellene egyáltalán valamit?

 

Az őszi időszak többféleképpen „támad”

Természetesen az egyik legérthetőbb ázat erre a jelenségre, hogy a gyerekek ilyenkor a közösség által hordozott és egymással cserélgetett baciknak köszönhetik a folytonos betegeskedést. Míg nyáron a többség csak egy-egy baráttal találkozott vagy csupán kültéren játszóterezett másokkal, addig a zárt térben sokkal több gyerkőc kerül egymáshoz közel. Így a különböző baktériumok és vírusok könnyebben terjednek, teret engedve ezzel a fent említett lavinának. De van itt azért más tényező is, amit nem hagyhatunk ki! Míg nyáron lényegesen több vitamin kerülhet a szervezetünkbe az aktuális, friss és fogyasztásával, addig ősszel már jóval csekélyebb a természetesen bevitt vitamin mennyisége. Ugyancsak csökken a D-vitamin szintünk is, hiszen kevesebb napsütésben van részünk. Persze ezeket lehet már pótolni mindenféle étrendkiegészítők segítségével, azért a szervezet ugyanolyan átalakuláson megy keresztül, mint az évszakok változása. Ráadásul a vizenyős, nyirkos sem tesz jót. Mindenkinek ismerős a nagy kérdés, ami minden reggel végigfut rajtunk: mit vegyünk fel és mit adjunk a gyerekre?

 

A betegségeknek lelki okai is lehetnek

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy minden egyes mögött állhat valamilyen lelki tényező is. A picik szempontjából, akik még csak most kezdtek el járni közösségbe, még inkább megfigyelhető a betegeskedés. Ezt „beszokó betegségnek” is szokták említeni. Ilyenkor ugyanis a kis szervezetük hatalmas terhelést kap azzal, hogy meg kell szokniuk egy teljesen új környezetet, új emberekkel és főként mindezt és apa nélkül. Amennyiben a kisgyerek gyorsabban tud alkalmazkodni, úgy a betegségek száma is lecsökkenhet hamarosan. Ha viszont egy nehezen oldódó, szorongásra hajlamos gyermekről beszélünk, akkor fel kell készülnünk rá, hogy a lázmérőt és a gyógyszereket gyakrabban elő kell majd szednünk a fiókból.

 

Amikor komolyabb a probléma

Bármennyire is tudjuk, hogy ez az időszak tényleg ezzel jár, van az a pont, amikor kicsit jobban el kell kezdeni foglalkozni a problémával. Amennyiben a kicsi szinte egyfolytában beteg, csak napokra tud visszamenni a közösségbe és mindez több hónapon keresztül fennáll, akkor komolyabb gond is húzódhat a háttérben. Sajnos nem ritka eset, hogy egy gyermeket bántanak, piszkálnak a társai. A folyamatos lelki megmérettetés aztán testi jegyeket ölt és a szervezet inkább betegséggel reagál. Így egyfajta „önvédelmi mechanizmusként” jelentkeznek a tünetek, melyeknek segítségével a gyermek otthon maradhat a biztonságos környezetében. Szintén eredményezhet betegesebb időszakot az is, ha maga a lurkó került olyan helyzetbe, amikor nem viselkedett jól. Ez ugyanúgy okozhat egyfajta szorongást, ami testi jeleket eredményezhet. Bármelyik eshetőség is áll fenn, a gyakori beszélgetés segíthet a leginkább. Mindemellett éreztetnünk kell csemeténkkel, hogy mellette állunk, nem leszünk dühösek, nem fogjuk megbüntetni – és ezek után tényleg nem is szabad! -, mert csak így fog megnyílni előttünk. Ha ez sem segít, akkor érdemes lehet szakember segítségét is kérni.

 

Ne felejtsük el: egyszer ennek is vége lesz!

Természetesen a legtöbb esetben valóban arról van csak szó, hogy az nincs még rendesen kifejlődve. Ahhoz viszont, hogy erősödjön a gyerekek szervezetének védőpajzsa, bizony az kell, hogy minél több bacit és vírust legyőzzenek. Ez egy ördögi körnek tűnhet, ám egyszer vége lesz ennek is! Amint az immunrendszer fejlettsége eléri azt a szintet, ami kb. a felnőtteket jellemzi, rögtön sokkal kevesebb betegséget kell majd kikúrálnunk otthon.

A szerzőről

Hársfai-Stein Erika

Kétgyermekes édesanyaként próbálom megteremteni azt az egyensúlyt, ami számomra nélkülözhetetlen a boldog élethez: amellett, hogy a minőségi idő valóban sok legyen, amit a családommal töltök el, fontos, hogy a munkámmal is foglalkozhassak. Ezt pedig az írás jelenti számomra, bármilyen formában. Legyen szó weboldalak tartalmáról, blogbejegyzésekről, tudományos cikkekről, esetleg kész munkák korrektúrájának elkészítéséről, a szövegekkel való foglalkozás lelkem második otthona. Az eddigi munkáim során igencsak széles témakörökben mozogtam, most igazán felemelő, hogy a női oldalamat csalogathatom előtérbe. Mindig éhesen kutatok az új témákban, és remélem, hogy az olvasóim éppúgy élvezik majd a tartalmak olvasását, mint én a megírásukat.

Nézd meg ezt is!

Programajánló