Válassza az Oldal lehetőséget

Mi az a ghosting?

Mi az a ghosting?

Napjaink társkeresésének egyik új, s sajnos egyre inkább terjedő jelensége a . Mint olyan sok mindennek modern életünkben, ennek is hátterében a netre szinte teljesen átköltöző kommunikációnk áll. Kevesebb a személyes találkozás, , kapcsolódás, a számítógépek, mobilok mögé bújva pedig sokkal könnyebben teszünk meg olyanokat egymással, amiket szemtől szemben nem tennénk meg. Míg ábban szégyennek számított, ha valaki egy szakítás során nem állt oda a másik elé és a szemébe nézve nem mondta meg neki, hogy vége, hanem csak SMS-ben, esetleg még úgy sem tette meg, addig ma már az ismerkedések jelentős százaléka egy szó nélkül ér véget. Na, de az a ghosting, honnan ismerhetjük fel, s milyen típusai vannak? Cikkemben ezeket szedtem össze neked.

Ghosting

Más néven , ami épp azt jelenti, amire gondolunk. Eltűnik az illető az életünkből, mégpedig többnyire se szó, se beszéd, egyik pillanatról a másikra többé nem jelentkezik, nem reagál, esetleg le is tilt. Mi pedig ott állunk értetlenül, ázat nélkül. Szomorú, hogy ez nemcsak a netes ismerkedések közben történhet meg, hanem bizony olyan esetekben is, amikor már ismerik egymást a felek, randizgattak is párszor. Nem szakítva szakítás.

A ghosting egyik verziója. Lényegében ugyanaz történik, csak itt a másik fél nem azonnal, egyik pillanatról a másikra tűnik el az életünkből, hanem fokozatosan. Még apró kommunikációk vannak, reakcióként kaphatunk tőle emotikonokat, rövid válaszokat, de érdemi beszélgetés, előrehaladás a kapcsolatban már nincs. Ezek az apró jelek pedig egyre ritkábbak, egyre kevesebbek, s a végén teljesen eltűnnek.

Orbiting,

Szintén ghosting, azzal a különbséggel, hogy itt nem szívódik fel teljesen az illető, hanem követ, visszajár kukkolni. Ez elsősorban a közösségi médiában történik, ahol szinte minden posztunkat elsők közt néz meg. Ugyanakkor továbbra sem kommunikál, s ha írunk neki, nem biztos, hogy egyáltalán reagál rá. De értelemben egészen biztosan nem fog már randizni velünk. Inkább csak mint egy polip, nyújtogatja a csápjait, nem hagyja, hogy teljesen elengedjük, lezárjuk vele a kapcsolatot, egy kicsit mindig fent tartja viselkedésével a reményt.

Submarining,

Alapvetően ez is a ghostingolások közé tartozik, ugyanakkor talán az egyik legkegyetlenebb formája. Miután veled ismerkedett, randizgatott, belekezdett a kapcsolatba, teljesen eltűnik. Te persze padlóra kerülsz, majd elkezded apránként visszaépíteni magad. S mikor már ismét rendben lennél, előkerül, s nagyjából ugyanott folytatja, ahol abbahagyta, mintha mi sem történt volna. Te pedig örülsz, igazolja az egódat, hogy te mégis kellesz neki, azonban nagy valószínűséggel pár nap után ismét el fog tűnni.

A ghostingot kívül jó pár a fentiekhez hasonló, elsősorban idegennyelvű kifejezés honosodott meg a kommunikációnkban a párkapcsolatok, ismerkedés terén. Ha a többi is érdekel, olvasd el őket a Pasit a netről oldalán.

A szerzőről

Tóth Kriszta

Egész életemet végigkísérte az írás. Kisiskolás koromtól az összes suliújság szerkesztőségében ott voltam, majd a pályafutásomat is az ország egyik legnagyobb városának napilapjánál, illetve régiós havilapjánál kezdtem. Mellettük is számos újságnak, blognak, magazinnak írtam az évek alatt. Az elmúlt pár évben pedig már mint könyvíró is bemutatkozhattam a nagyvilágnak. Eddig két könyvem jelent meg, s a továbbiak is már ott sorakoznak a fiókban vagy legalábbis a fejemben. A TűsarkakON magazint 2021-ben indítottam útjára.

Nézd meg ezt is!

Programajánló