Válassza az Oldal lehetőséget

Alapszabályok az illóolajok használatához

Alapszabályok az illóolajok használatához

Az aromaterápia, az illóolajok - és közérzetjavító hatásának kihasználása közkedvelt természetes gyógymód. Ám sokan nem veszik figyelembe, hogy az illóolajok erőteljes hatású szerek, így ha a megfelelő alapszabályok ismeretének hiányában fordulunk hozzájuk, akár árthatnak is. Megmutatjuk, mit kell tudni a biztonságos használatukhoz.

Az illóolajok csodás szerek. Nemcsak az illatukért kedveljük őket, hanem azért is, mert a jó ű illóolajokkal az egészségünk megőrzését is segíthetjük. Nemcsak testi, hanem lelki, azaz közérzet- és hatással is bírnak, van, amelyik feloldja a feszültséget, más illóolajok ítenek vagy épp elmulasztják a fejfájást.

Kevesen veszik azonban figyelembe, hogy az illóolajok meglehetősen tömény növényi kivonatok, erőteljes hatással. Ha nem megfelelően használjuk őket, akár árthatnak is. A fejfájástól a bőrirritációig sokféle tünet kialakulhat az elhibázott használatuk hatására. Vajon milyen szabályokat kell betartani, hogy az illóolajok ne ártsanak, hanem segítsenek

Fontos az illóolajok minősége

A bioboltokban, de még a vásá is nagyon sokféle illatos olajat árulnak. Ám ha aromaterápiához szeretnénk használni az olajat, akkor nagyon oda kell figyelnünk a minőségre. A nem terápiás minőségű, esetleg szintetikus eredetű olajok ugyanis jobb esetben csak hatástalanok, rosszabb esetben viszont ártalmasak is lehetnek. Az ár a legtöbbször tükrözi az illóolaj minőségét, így a nagyon olcsón adott olajok már eleve gyanúsak. Vásároljunk megbízható forrásból származó, ismert márkát.

Ne használjuk töményen

A töményen a bőrre kent illóolaj irritációt, akár sérülést is okozhat. Az illóolajokat ezért mindig hordozóolajban (például sárgabarackmag-olajban, olívaolajban, kókuszolajban) elkeverve használjuk, 2 teáskanál hordozóolajhoz elég 3 csepp illóolaj. A fürdővízbe se csepegtessük bele töményen, mert az olajcsepp megállhat a víz felszínén, és így hígítatlanul kerülhet a bőrünkre. Keverjünk el inkább pár csepp olajat egy kanál mézben, és így oldjuk fel a meleg vízben. Szájon át, belsőleg sose fogyasszuk az illóolajat.

Van, amikor tilos

Vannak olyan élethelyzetek és állapotok, amikor bizonyos illóolajok használata nem ajánlott. Várandósok ne használják az ánizs, az árnika, a bazsalikom, a boróka, a , a ciprus, a csombor, a csombormenta, a fahéj, az izsóp, a kakukkfű, a kámfor, a koriander, a majoránna, a mirha, a borsfű, a , a szegfűszeg, a szerecsendió, a tárkony, a vasfű vagy a zsálya illóolaját. Hat éven aluli mellett ne párologjon borsmenta vagy eukaliptusz illóolaj, mert akár légzésbénulást is okozhat. Aki krónikus betegségben szenved, mindig kérjen tanácsot szakképzett aromaterapeutától és az orvosától, mielőtt illóolajok használatába kezdene. Aki bármelyik illóolaj hatására kellemetlen tünetet, irritációt tapasztal, többet ne használja a problémát okozó olajat.

Ne vigyük túlzásba az illóolajok használatát!

Az illóolajok használatánál mértékleteseknek kell lennünk, mert a túlzásba vitt illóolaj-használat fejfájást válthat ki. Aromaterápiás szakképzettség nélkül ne keverjünk össze 2-3 illóolajnál többet. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük segítségét. A legtöbb esetben elég, ha egyféle illóolaj párolog, nem kell az egész lakásnak illatokban úsznia.

Így tároljuk az illóolajokat

Az illóolajokat saját, csepegtetővel ellátott üvegükben, légmentesen záró kupakkal lefedve tároljuk. Tegyük hűvös, napsugárzástól védett helyre. Az illóolajokat nem véletlenül árusítják üvegben, a leghosszabb ideig ugyanis ebben tarthatók el. Ha hordozóolajos keveréket készítünk, a legjobb, ha ezt is barna, gyógyszertári üvegben tároljuk. Műanyag tárolóedényeket ne használjunk, mert kölcsönhatásba léphetnek az illóolajokkal.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló