Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan férhet bele az életünkbe a rendszeres sport?

Hogyan férhet bele az életünkbe a rendszeres sport?

, , mindennapi – hogyan férhet bele ezek mellett az életünkbe a rendszeres ?

A legtöbbünket sokszor úgy ér az este, hogy még az ágyban is az el nem végzett feladatok körül pörögnek a gondolataink. És bár tudjuk, hogy a rendszeres sport egészséges, sokszor egyszerűen nem marad rá . Vajon hogyan tudjuk mégis beiktatni az életünkbe?

 

A rendszeres sport gondolata

Ahhoz, hogy a rendszeres sport valóban az életünk részévé válhasson, először is fejben kell helyet csinálni neki. Nagyon sokan nőttünk fel úgy, hogy az első helyre a családot és a munkát tesszük az életünkben. Megszoktuk, hogy bármi, ami a „hobbi” kategóriába tartozik, csak ezek után jöhet. Ebben az esetben viszont épp az a fontos, hogy gondolatban kivegyük a rendszeres mozgást a „hobbi” kategóriából. Ez ugyanis a szó legszorosabb értelmében egészségmegőrzés. Azért van rá szükség, hogy bírjuk a napi feladatokat – türelmesebbek legyünk a családdal, képesek legyünk együtt játszani, szaladgálni a családdal, újratermeljük a munkaerőnket és megelőzzük a betegségeket. Vagyis nem puszta kedvtelés (bár arra is nagy szükségünk van, ezért annak a fontosságát sem szabad lebecsülni), hanem alapvető szükséglet.

 

Az is kell, hogy élvezzük!

Ha ezt a gondolatot sikerül a magunkévá tenni, akkor még egy évszázados gondolati mintát kell áttörnünk. Nevezetesen azt, hogy ami egészséges és jót tesz, az kényelmetlen. A rendszeres sport esetében ennek egyáltalán nem kell így lennie. Sőt, kifejezetten érdemes olyan mozgásformát választanunk, amit élvezünk: ha alig várjuk az edzést, kevésbé leszünk hajlamosak kihagyni.

 

Tervezzük be a programunkba

A teleírt naptárak korában nagy segítség, ha előre tervezve igyekszünk megtalálni a rendszeres sport helyét az életünkben. Ha vasárnap este leülünk, és naptárba írjuk, mikor mit kell csinálnunk, látjuk, mikor van egy-két órányi üresjárat, ahová esetleg befér egy kis . Ezeket az időpontokat viszont kezeljük úgy, mintha egy különösen fontos ügyféllel beszéltünk volna meg találkozót.

 

A rendszeres sport nem csak az edzőtermi edzést jelenti!

A rendszeres sport sokak szerint egyenlő azzal, hogy elmegyünk az edzőterembe, esetleg futni. Pedig ez egyáltalán nem igaz! Az is mozgás, ha reggel kicsit korábban kelünk, hogy busz vagy autó helyett gyalog menjünk be a munkahelyünkre. Az is segít, ha lift helyett rendszeresen a lépcsőt választjuk vagy ebédszünetben sétálunk egyet, esetleg hazafelé gyalogolunk fél órát. De sétálhatunk, esetleg kocoghatunk egyet akkor is, ha épp a gyerekre várunk, amíg ő edzésen, szakkörön van és a tévé előtt is elvégezhetünk pár , még az iskolában tanult gyakorlatot, például guggolást vagy fekvőtámaszt.

Aki ennél klasszikusabb edzésre vágyik, csak az időhiány tartja vissza, annak is van megoldás: a járvány idején sokszorosára nőtt az online edzésprogramok választéka. Ezeket a nap bármely szakában elvégezhetjük, nem kell az edzőterem órarendjéhez igazodnunk. A egészséges életmódra ét is segíti, ha együtt sportolunk. A családi , a tollas- vagy pingpongcsata, de még egy nagyobb városi séta is segít, hogy mi is többet mozogjunk és ők is megszokják, hogy a rendszeres sport hozzátartozik a mindennapjainkhoz.

A szerzőről

Csiki Judit

Több évtizede írok a nagyobb női lapoknak minden olyasmiről, amitől jobb lesz az életünk: életmódról, egészségről, divatról, szépségről – összefoglalva a self-care-ről, azaz a magunkkal való törődésről. Szín- és stílustanácsadóként és self-care mentorként pedig egyénileg is segítem a hozzám fordulókat a testi-lelki harmónia megtalálásában.

Nézd meg ezt is!

Programajánló