Válassza az Oldal lehetőséget

Pogány Juditot választották a Nemzet Színészévé

Pogány Juditot választották a Nemzet Színészévé

, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja -ban megkapta a címet. Ez a megtisztelő cím a magyar színjátszásban kiemelkedő érdemeket szerzett művészeknek adományozható, akik a nemzeti tolmácsolása, a magyar nyelv ápolása, valamint a magyar színművészet és nemzeti színjátszás fejlesztése és népszerűsítése terén kiemelkedő tevékenységet folytatnak.

 

Pogány Judit 1944-ben született Kaposváron, és pályafutását a helyi Csiky Gergely Színházban kezdte. Később, többek között, a Nemzeti Színházban, az Örkény István Színházban, a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban is szerepelt. Filmekben is megjelent, mint például az “Eldorádó”, “Sose halunk meg”, “A legényanya”, “Csinibaba” és a “Zimmer Feri”.

A Nemzet Színésze cím havi nettó 630 ezer forintos juttatással jár, és legfeljebb tizenkét élő művész viselheti egyszerre. Amikor egy címbirtokos elhalálozik, a cím többi birtokosa dönt az új tag kiválasztásáról. Pogány Juditot Csomós Mari 2023. november 18-án bekövetkezett halála után választották a cím birtokosává.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai között megtalálhatók Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya és is, akik mind jelentős hatással voltak a magyar színházművészetre​.

A szerzőről

TűsarkakON

A TűsarkakON magazin 2021 őszén indult a korábbi "A nagybetűs Nő" folytatásaként. Küldetése egy békés sziget megvalósítása azoknak a nőknek, akik szeretnék a hagyományos értékrendeket a mai modern világgal ötvözni igazi, nagybetűs Nőként és keresik a válaszokat, hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Nézd meg ezt is!

Programajánló