Válassza az Oldal lehetőséget

A halloweeni tök eredete – Faragási tippekkel és mintaötletekkel

A halloweeni tök eredete – Faragási tippekkel és mintaötletekkel

Éppúgy, mint a Valentin-nap, a is megosztja még mindig a közvéleményt. Vannak, akik teljes mellszélességgel tagadják az ünnepet és Amerika majmolásának hívják – nagyon is tévesen -, azonban egyre többen nyitottak rá. Nem véletlenül mutat növekvő tendenciát a sora, hiszen az egyre szürkülő és hűvösödő, gyorsabban sötéő időszakot mindenképp feldobja ez a hagyomány.

Tekintsünk vissza kicsit a kezdetekre!

Annak ellenére, hogy az USA-ban az egyik legnépszerűbb ünnepnek számít, mégsem onnan indult útjára a halloween. Sokkal összetettebb a kép, mint gondolnánk, főként, ha a mai szokásokat nézzük. Egy ősi kelta hagyomány keltette életre, melyet aztán saját népszokásaik és hitviláguk csomagjaként az ír földművesek vittek magukkal vándorlásaik során. Mindez később még több népcsoport sajátosságával keveredett. Tulajdonképpen a mai halloween alapja egy kelta halálkultusz (samhain ünnep), mely aztán idővel vegyült ír, római, észak-amerikai, valamint nyugat-európai elemekkel is. A hagyományt megelevenítő hiedelem szerint október 31-én visszatérnek a holtak szellemei. A tőlük való félelem miatt úgy vélték, ha különböző álarcokba és maskarákba bújnak, akkor összezavarják őket, így nem költöznek majd az élőkbe ezek a szellemek.

 

A halloween valójában nem Amerika majmolása. Sokkal régebbre nyúlik vissza, sok kultúra közös eredménye.

A halloween valójában nem Amerika majmolása. Sokkal régebbre nyúlik vissza, sok közös eredménye.

De mi van a töklámpással?

A világító, különböző motívumokkal kifaragott töklámpás ma már mindenhol eggyé vált halloween ünnepével. Ez a jellegzetes szimbólum ugyancsak az ír népszokásokhoz köthető, bár elég sok változáson ment keresztül az évszázadok alatt. A legelső darabok a Brit-szigeteken még céklából, tarló- vagy takarmányrépából készültek, ezt később Észak-Amerikában felváltotta a . Utóbbinál meg kell említeni, hogy a faragott sütő ábban az aratás időszakához kapcsolódott, a halloweennel jóval később kötötték össze.

Mi volt a szerepe ezeknek a lámpásoknak?

Ahogy minden kevert hagyomány esetén, úgy erre a kérdésre is több megközelítésből lehet válaszokat találni. A legkézenfekvőbb, hogy a lámpások világítás céljából születtek meg az ünnep éjszakájára, de természetesen ennél sokkal tovább is megy a hírük. Vannak, akik a szellemek és a különböző alvilági lények szimbolizálásával teszik egyenlővé, mások pont ezen lények távol tartására készítettek faragott tököket. Egy biztos: a halloweeni tökök ma már fantasztikus kellékei az ünnepnek. Házak lépcsőjén, lakások ablakában, partikon is alkalmazzák őket díszítő elemként. A ráadásul összekovácsolhatja az embereket, remek időtöltés lehet pároknak, barátoknak, családoknak egyaránt.

Tippek a faragáshoz

A tök kifaragása egyáltalán nem eget rengető dolog, ha megfelelő szerszámokkal állunk neki. Első lépésként ki kell találnunk a mintát, majd érdemes azt rárajzolni akár szabad kézzel, akár előre elkészített sablon segítségével. A rajzoláshoz legjobb, ha vastagabb végű alkoholos filcet használunk. Ezek után el kell távolítani a tök tetejét, majd amennyire csak lehet, ki kell szedni a belsejét. Ehhez kanalat vagy bármilyen más kaparóeszközt célszerű alkalmazni. A faragáshoz használhatunk kést, szikét, csavarhúzót vagy fúrószárat, igazából bármit, ami éles. Arra azonban figyelnünk kell, hogy az apróbb részleteket nagyméretű eszközökkel nem lehet szépen kidolgozni!

Lélegzetelállító minták, ötletes kivitelezések

A megszokott vigyorgó vagy éppen gonosz tekintettel ránk meredő tökfejek mellett már igazán tág skálán mozognak a különböző motívumok, melyeket meg tudunk jeleníteni a tök kifaragásával. Az interneten rengeteg ötletet láthatunk, de a mintáknak tulajdonképpen csak a képzeletünk és persze kézügyességünk szabhat határt. A boszorkánytól kezdve, a rettegett horrorfilmek szereplőin keresztül a mesés – például tündér – motívumokig bármit életre kelthetünk. A tök faragása közben trükközhetünk azzal is, ha néhol nem vágjuk át teljesen a tök oldalát, hanem csak a felső vastag réteget hántjuk le róla. Ilyen módon akár egész kép-jelenetet is alkothatunk. Sokan egészen művészi eredményeket érnek el az aprólé munkával. Legyen szó csillagokról, fogatlan vigyorról, macskáról, bagolyról, denevérről, szellemről, feliratról vagy bármilyen egyéb mintáról, az biztos, hogy a végeredmény nagyon hangulatos – vagy éppen félelmetes – lesz, amikor mécsest helyezünk a tök belsejébe. A imádják, de felnőttek számára is mindenképpen jó móka lehet. Akár ünnepeljük a halloweent, akár nem, a töklámpás elkészítése szuper program, ami feldobhatja a sötét, őszi esténket. Tökfaragásra fel!

A szerzőről

Hársfai-Stein Erika

Kétgyermekes édesanyaként próbálom megteremteni azt az egyensúlyt, ami számomra nélkülözhetetlen a boldog élethez: amellett, hogy a minőségi idő valóban sok legyen, amit a családommal töltök el, fontos, hogy a munkámmal is foglalkozhassak. Ezt pedig az írás jelenti számomra, bármilyen formában. Legyen szó weboldalak tartalmáról, blogbejegyzésekről, tudományos cikkekről, esetleg kész munkák korrektúrájának elkészítéséről, a szövegekkel való foglalkozás lelkem második otthona. Az eddigi munkáim során igencsak széles témakörökben mozogtam, most igazán felemelő, hogy a női oldalamat csalogathatom előtérbe. Mindig éhesen kutatok az új témákban, és remélem, hogy az olvasóim éppúgy élvezik majd a tartalmak olvasását, mint én a megírásukat.

Nézd meg ezt is!

Programajánló